Volledig scherm
Het Assink feliciteert geslaagde leerlingen, maar geeft verkeerde diploma's uit. © Kelly Adams

Het Assink blundert: 570 diploma's ongeldig

AudioHAAKSBERGEN/EIBERGEN - Door een administratieve fout zijn 570 diploma's van leerlingen van Het Assink Lyceum in Haaksbergen en Eibergen ongeldig. Op de diploma's staat dat de leerlingen cum laude zijn geslaagd, terwijl dat maar bij negen leerlingen daadwerkelijk zo is.

De fout werd ontdekt door de ouders van een van de leerlingen. Op alle diploma's staat de zin 'Het judicium cum laude is toegekend op grond van artikel 52a van het Eindexamenbesluit VO'. Maar die zin had er bij 570 leerlingen niet op mogen staan. Om die fout recht te zetten, krijgen al die leerlingen een nieuw diploma. Aan hun cijferlijsten verandert niets, ze hoeven ook niet opnieuw examen te doen.

Miscommunicatie

Volledig scherm
Het foutieve diploma, met daarop per abuis de zin ‘Het judicium cum laude is toegekend op grond van artikel 52a van het Eindexamenbesluit VO’. © Tubantia

De blunder is ontstaan door een administratieve fout. Het is misgegaan in de communicatie met het bureau dat de diploma's uitgeeft, zegt rector Jozef Geurtzen. „We kunnen standaard diploma's downloaden en daar tot op zekere hoogte dingen in aanpassen, bijvoorbeeld door het toevoegen van ons logo. Daarbij is ook de zin over cum laude toegevoegd”, legt hij uit.

Bij de negen leerlingen die daadwerkelijk cum laude zijn geslaagd, staat dat ook nadrukkelijk op het diploma.Dat is bij de overige 570 diploma's niet het geval. Maar de fout vereist wel dat alle diploma's, die vorige week op verschillende avonden op de diverse locaties van de school zijn uitgereikt, worden vervangen door een geldig exemplaar.

Onderwijsinspectie

„Dat moet zorgvuldig gebeuren”, zegt Geurtzen. „Een ouder heeft het maandagochtend bij een teamleider gemeld, die mij op de hoogte heeft gesteld. We hebben onderzocht of het om een incident ging, maar het bleek bij alle diploma's fout te zijn gegaan. In overleg met de onderwijsinspectie hebben we besloten dat alle leerlingen een nieuw diploma krijgen.”

Ouders krijgen woensdag een brief, maar daarin meerdere momenten waarop het diploma kan worden omgeruild. Dat kan nog voor de vakantie die komende vrijdag begint of in de laatste week van de zomervakantie.

Poll

Het Assink blundert: 570 diploma's ongeldig

  • Oerdom, hoe kan je dit als school nou gebeuren? (40%)
  • Knullig, maar gelukkig hoeft niemand examens over te doen (40%)
  • Iedereen maakt wel eens een fout, leerlingen én scholen (20%)
1308 stemmen

Enschede e.o.