Volledig scherm
Bierfestivalbezoekers proeven een volgend biertje in het bij de entree aangeschafte 15 centiliter-proefglas. © Reinier van Willigen

(Hooguit) keuzestress bij bezoekers
Rigters Bierfestival

BUURSE - Kiezen uit een negental brouwers met elk meerdere speciaalbieren. Bezoekers van de tweede editie van het Rigters Bierfestival hebben in het ergste geval last van keuzestress.

Om  een pilsje vragen is er niet bij,  op het festival dat bol staat van de speciaalbieren. Blond, weizen, Indian Pale Ale - kort IPA - en bockjes komen eerst. Met veelal originele aliassen die voorpret garanderen. Don't Feed the Lamb bijvoorbeeld speelt als lentebok van Rigters een thuiswedstrijd op het festival waarmee de Week van het Bier wordt afgesloten. 

Met een vleugje jeneverbes krijgt het bier een lokaal accent, al biecht brouwer Maarten Nijhof op dat die bessen niet persoonlijk uit het nabije Buurserzand zijn geroofd. Daar hebben de brouwers van Rigters trouwens ook geen tijd voor, wordt duidelijk aan wie de brouwerij tijdens een van de rondleidingen bezoekt: inmiddels wordt in de brouwerij waar ooit een kaasmakerij was, dagelijks tot 3.000 liter bier gebrouwen. Afgelopen week is naast de drie bestaande stalen ketels een reus van Tsjechisch fabrikaat geplaatst, waarmee de capaciteit nagenoeg kan worden verdubbeld. “Qua vergunning mogen we tot 200.000 liter per jaar produceren", stelt Maarten Nijhof. “Maar ons doel  is 80.000 liter.” 

Proefglas

Waar het vorig jaar bij de  eerste editie van het bierfestival eerder al drukker was,  stellen bezoekers zich dit jaar in op meer proefwerk, wordt de organisatoren gaandeweg de  middag duidelijk. Velen beginnen met een proefglas en drie muntjes, maar blijven langer hangen. “Gemiddeld kopen veel bezoekers wel  tien muntjes. Al betaal je daar ook eten mee. Want alleen bier drinken is ook niks.  Wat dat betreft is de symbiose met Hooge Esch eigenlijk heel mooi. Normaal zou je zeggen dat bier en pannenkoeken geen ideale combinatie is, maar het zorgt hier juist voor synergie.”

Enschede e.o.