Volledig scherm
Opleiding bijenhouden bij De Heidebloem © Christian van der Meij

Imkers in de dop starten opleiding bijenhouden in Haaksbergen

HAAKSBERGEN - De driejarige jeugdopleiding bijenhouden van imkervereniging De Heidebloem is zaterdag officieel van start gegaan. Liefst zeventien deelnemers hebben zich aangemeld en dat overtreft de verwachtingen van de 110-jarige vereniging.

Terwijl de ene helft van de groep een film over het bijenleven bekijkt, hijsen de anderen zich in een imkerpak. De jeugd volgt docent Harrie Konniger naar de bijenstal. “Eerst kijken we buiten bij de kasten wat de bijen doen. Dan gaan we de stal in om ín de kasten te kijken.”

Honing
Konniger haalt het deksel van een kast terwijl zijn leerlingen aandachtig toekijken. Een raampje met kunstraat, deels gevuld met honing, gaat van hand tot hand. Alsof het dagelijkse kost is. Dan is het tijd voor een groepswissel. Lasse (11) glundert. “Leuk!”, zegt hij, hoewel het voor hem niet nieuw is. “Mijn vader heeft bijen en ik help vaak. Wat ik bijzonder vind is hoe bijen elkaar duidelijk maken waar iets te halen valt.” De belangstelling van dierenvriend Amy (11) werd gewekt door de flyer van De Heidebloem die ze op school kreeg. “Bijen zijn goed voor de natuur. En voor ons”, motiveert ze haar keuze.

Ambassadeurs
De Heidebloem hoopt dat de cursus een aantal échte imkers voortbrengt. En in elk geval nieuwe ambassadeurs voor de bijen oplevert.

Enschede e.o.