Volledig scherm
© Shutterstock

In Haaksbergen gratis de pot op met Nette Toilette

HAAKSBERGEN - Hoge nood? Winkelend publiek kan binnenkort gratis gebruik maken van het toilet van ondernemers en organisaties in het centrum.

Een openbaar toilet heeft Haaksbergen niet. Waar moet je dan naartoe als je tijdens een centrumbezoek hoge nood krijgt? Daar is in het Actieplan Centrum een antwoord op gevonden: Nette Toilette. Met dit uit Duitsland overgewaaide initiatief stellen winkeliers en instanties hun toilet gratis open voor het winkelend publiek. Haaksbergen Promotie (VVV), de Haaksbergse Ondernemersvereniging en de gemeente willen dit initiatief ook in Haaksbergen invoeren en roepen partijen op zich aan te sluiten.

‘Voor mensen met darm- en blaasklachten kan een wc in de nabijheid een regelrechte must zijn. Een voorwaarde om deel te nemen aan het maatschappelijk leven’, schrijft de gemeente over het belang van openbare toiletten. Volgens de Maag Lever Darm Stichting kunnen landelijk ruim twee miljoen buik- en blaaspatiënten niet onbezorgd op pad. Ook mindervaliden, ouders met jonge kinderen en bijvoorbeeld toeristen stellen een openbaar toilet op prijs. ‘Door een toilet beschikbaar te stellen, kunnen Haaksbergse ondernemers en organisaties zich van hun gastvrije kant laten zien’, roept de gemeente Haaksbergen daarom op.

Aanmelden

Deelnemers krijgen van de gemeente een sticker, waarmee het voor mensen met hoge nood duidelijk is dat zij gratis gebruik mogen maken van het toilet in dat pand. Een lijst van alle deelnemers, met daarbij de openingstijden, worden bovendien vermeld op de website van Haaksbergen Promotie. Belangstellenden kunnen zich melden bij Haaksbergen Natuurlijk via info@haaksbergen.nl of 053-5722811.

Koploper Oldenzaal

Oldenzaal heeft Nette Toilette, als eerste gemeente van Nederland, vorig jaar ingevoerd. Daar zijn 21 toiletten opengesteld. Dat aantal leverde de stad begin dit jaar een bijzondere trofee op, overhandigd door een vertegenwoordiger van de Maag Lever Darm Stichting, StomaJONG en de Toiletalliantie : een wc-bril met het opschrift ‘Koploper gemeente openbare toiletten’.

Enschede e.o.