Volledig scherm
© Thinkstock

Inbreker is verhuisd: rust lijkt wedergekeerd in Haaksbergen

HAAKSBERGEN – Regionaal daalt het aantal inbraken, maar in Haaksbergen is het aantal in 2016 toegenomen. Teamchef Ralf van den Heuvel noemt een groep rondtrekkende criminelen als oorzaak en hij wijst ook op een veelpleger die in de gemeente is komen wonen. Na zijn verhuizing lijkt de rust wedergekeerd.

Dat het aantal inbraken in zijn regio is gedaald, is vooral te danken aan de vele meldingen, de alerte houding en de oprichting van WhatsAppgroepen. Noaberschap 2.0 noemt politiechef Ralf van den Heuvel het. Toch kan de teamchef niet om de stijging van het aantal inbraken in Haaksbergen heen. Dat aantal is, vergeleken met 2015, met 11 gestegen naar 37. "In absolute aantallen is dat niet vergelijkbaar met de aantallen in grote steden", zegt hij.

Rondtrekkende dieven
Een piek aan inbraken tijdens de voorjaars- en de zomervakantie in 2015 was aanleiding voor de politie en de gemeente om dit jaar in dezelfde periode extra waakzaam te zijn. De teamchef noemt een groep rondtrekkende criminelen, die ook Haaksbergen aandoet, als een reden voor die piek. En hoewel hij het niet durft te relateren aan de inbraakgolf waar Haaksbergen in januari en februari van dit jaar onder gebukt ging, wijst Van den Heuvel ook op een inbreker die in die periode in de gemeente is komen wonen. "Voordat we de veelpleger konden arresteren, was hij weer weg." Met de noorderzon vertrokken.

Rust
De rust lijkt nu wedergekeerd in Haaksbergen. In de periode van 1 oktober tot vandaag is er maar een inbraak gemeld, vertelt de teamchef. De politie blijft daarom optrekken met de gemeente om mensen bewust te maken van wat ze zelf kunnen doen om het inbrekers en insluipers moeilijk te maken.

Bekijk hieronder het aantal woninginbraken per 1000 huishoudens. Visualisatie: Martijn Bekhuis

Enschede e.o.