Lief, behulpzaam, attent, zacht, meegaand, trots, mooi, groot, gespierd en sterk, ijdel, humorvol en gezellig. Die karaktereigenschappen noemt zijn partner Antoinette.
Volledig scherm
PREMIUM
Lief, behulpzaam, attent, zacht, meegaand, trots, mooi, groot, gespierd en sterk, ijdel, humorvol en gezellig. Die karaktereigenschappen noemt zijn partner Antoinette. © Familie Lammersen

‘Jongetje’ René (55) valt in Buurse door het dak: ‘Hij is in het harnas gestorven’

BUURSE - Als zijn moeder voor de grap zegt dat hij mussen moet gaan vangen en wat nuttigs doen, klautert René als jochie op dak. Pal voor hij 56 wordt, valt hij dóór de golfplaten in zijn veestal.

De vroedvrouw loopt die lente-zaterdag met haar koffertje over hun boerenerf. Tegen een spelend meisje zegt ze: Ik heb oe ’n broertje bracht. Het wichtje heeft een gevat antwoord: Nem hum ma met, wie hebt d’r zat. René blijft. Hij is de nummer 9 in een lange rij broers en zusters. Eén van zestien, maar één uit duizend, wordt zijn leven samengevat. Daar komt abrupt een eind aan, ook op een zaterdag. Zijn geluk is opgebruikt, zo voelen naasten dat. „Hij is in het harnas gestorven.”

  1. Het ‘vergeten bombardement’ van Haaksbergen, pas na 50 jaar werd het zwijgen verbroken
    PREMIUM

    Het ‘vergeten bombarde­ment’ van Haaksber­gen, pas na 50 jaar werd het zwijgen verbroken

    HAAKSBERGEN - 24 maart 1945 werd Haaksbergen gebombardeerd door de geallieerden. Een vergissingsbombardement. 57 doden, ruim 200 gewonden en veel schade. 50 jaar geleden werd daar een herinneringsboekje aan gewijd, geschreven door ooggetuigen onder wie Gerda Kupper. Nu 75 jaar later is er een uitgebreidere heruitgave, getiteld Met een bombardement op Haaksbergen kwam de bevrijding in zicht.

Enschede e.o.