Volledig scherm
Jan Willem ten Hag © Robin Hilberink

Kampioen CNC draaien uit Haaksbergen wordt gekoesterd als ruwe diamant

HAAKSBERGEN - Z'n machine is feestelijk versierd en gisteren (maandag) werd Jan Willem ten Hag in het zonnetje gezet door z'n werkgever en collega's bij Mechanische Industrie Menzing. De 19-jarige Haaksbergenaar mag zich Skills Nederlands kampioen CNC draaier noemen. 

De wijze waarop Ten Hag de zege vorige week bij de Stodt in Hengelo in de wacht sleepte, dwingt respect af. Hij deed de versnelde BBL opleiding al en had toch nog tijd over om het leerjaar uit te breiden met extra onderdelen. ,,Dat een leerling werknemer zo makkelijk een versnelde opleiding doorloopt en dan ook nog met dit resultaat, hebben we nog niet eerder meegemaakt", vertelt directeur Evert van Engelenhoven van het metaalbedrijf aan de Handelstraat.

,,Ze spreken dan al snel van een toekomstig vakman met gouden handjes. Maar het gaat verder dan die gouden handjes. Dit heeft te maken met hoog denkniveau en passie voor het vak. Want je moet tegenwoordig behoorlijk slim zijn om die nieuwe generaties draaibanken aan te kunnen. En deze knaap is pas 19 jaar."

Quote

Je leert dit vak in de praktijk en die gelegen­heid wordt me hier geboden

Studerende vaste kracht
De winnaar lacht een keer vriendelijk als Van Engelenhoven hem de hemel in prijst. ,,De keuze voor techniek is een hele bewuste geweest, net zoals het een bewuste keuze was om voor een BBL opleiding te gaan, waarbij je vier dagen werkt en één dag in de week naar school gaat. ,,Het is niets voor mij om de hele dag met m'n neus in de boeken te zitten. Je leert dit vak in de praktijk en die gelegenheid wordt me hier geboden." 

Anderhalf jaar geleden wandelde Ten Hag bij Menzing binnen. Eerst als stagiair, vervolgens als nog studerende vaste kracht. Hier hadden ze meteen in de gaten dat ze met een ruwe diamant te maken hadden. ,,We krijgen vaak van die knapen over de vloer. En soms steekt er één bovenuit", noemt Van Engelenhoven de inmiddels 24-jarige Jeffrey Wiecherink als voorbeeld, oud Vakkanjers deelnemer en nog steeds bij Menzing werkzaam.

,,Je moet er als bedrijf geluk mee hebben en vervolgens maar hopen dat ze bij je blijven. Want de concurrentie ligt op de loer. Geloof dat maar. Door een open samenwerking met deze jongen aan te gaan hopen we hem te behouden. Dat wil zeggen dat je als bedrijf investeert in een talentvolle jonge werknemer die nog naar school gaat en hem het volle vertrouwen en verantwoordelijkheid geeft. Hij krijgt opdrachten die je anders door een meer ervaren collega zou laten uitvoeren. Voor hem is dat de beste leerschool en de uitdaging blijft voortdurend lonken. En wij hebben er een kanjer van een werknemer bij."

Fietsenzaak
Zaterdags verdient Jan Willem ten Hag wat bij als fietsenmaker bij Hannink. Dat is meer een betaalde hobby, nadat hij vroeger bij zijn opa in de fietsenzaak hielp. Hij wil zijn werk bij Menzing daar niet mee vergelijken. ,,Wat ik hier doe kun je geen hobby meer noemen. Elke dag wacht er een nieuwe uitdaging en dat maakt het zo aantrekkelijk. Dit bedrijf is gespecialiseerd in kleine series hoogwaardige onderdelen voor de industrie. Geen opdracht is hetzelfde en je raakt er nooit op uitgekeken. Ik ga verder met de opleiding niveau 4 , want je bent nooit uitgeleerd in dit vak."

Van Engelenhoven voorspelt Ten Hag een mooie toekomst. Zelf is de directeur van het bedrijf van origine ook een praktijkman. Maar tegelijkertijd één met ondernemerskwaliteiten. ,,Dat heeft me op deze plek gebracht. Het zou me niets verbazen als Jan Willem met dat hbo-denkniveau van hem ooit een keer dezelfde stap maakt. Maar voor die tijd wachten nog heel veel uitdagingen, zoals die daar", wijst van Engelenhoven naar een hypermoderne en immense freesbank even verderop in de werkplaats. ,,Dat is de volgende stap. Er zit maar vijf meter tussen", zegt Ten Hag met een brede lach.

Enschede e.o.