Volledig scherm
Lunchbuffet met luxe broodjes en kroketten voor de stakende drukkers van Hassink Drukkers. © Emiel Muijderman

Kroket van de FNV voor stakende drukkers in Haaksbergen

HAAKSBERGEN - Bij Hassink Drukkers stonden donderdag de persen stil. In plaats van te drukken, aten de stakende productiemedewerkers kroketten op kosten van de FNV. „Een loonsverhoging van 6 procent in twee jaar is een reële eis.”

Nu de economie aantrekt, eisen de vakbonden dat de werknemers meeprofiteren. Dat leidde in verschillende sectoren al tot cao-conflicten. Zo waren er recent acties en stakingen door automonteurs, buschauffeurs, werknemers in de metaal en de zoutindustrie (Akzo), en nu dus ook in de grafische sector. Hassink Drukkers (circa dertig werknemers) was door de FNV uitgekozen als één van de speerpunten in een reeks van estafettestakingen.

Tien van de veertien werknemers uit de productie bij Hassink gaven gehoor aan de oproep tot staken. De collega’s van kantoor, die onder dezelfde cao vallen, en vier collega’s uit de productie staakten niet mee. „Die denken dat het vanzelf wel goed komt met onze cao”, zegt één van de stakende drukkers met cynische ondertoon.

De stakers happen bij Het Bakkershuis in Haaksbergen in kroketten en luxe broodjes. De vakbond betaalt, dus er is geen wanklank. Bestuurder Bernard van Iren van FNV Media & Cultuur legt nog eens uit waarom de staking volgens de vakbonden – ook CNV doet mee – gerechtvaardigd is. Ook al gaat het al jaren slecht in de grafische industrie (zie kader). Het aantal banen in de sector is er in tien jaar gehalveerd. Van Iren: „De situatie stabiliseert nu en de meeste grafische bedrijven groeien wel weer. En je kunt niet tegen werknemers zeggen: het gaat niet zo goed, dus jullie lonen blijven hetzelfde. De prijzen van levensonderhoud stijgen wel.”

De inflatie meegerekend hebben werknemers van de grafische sector sinds 2008 al 4 procent salaris ingeleverd volgens Van Iren. „En twee jaar geleden, toen het nog slecht ging, sloten de grafische werkgevers een cao met ons af met een loonsverhoging van 4 procent voor twee jaar en 1.000 euro eenmalig. Nu willen ze dit jaar slechts 1 procent verhoging, volgende jaar twee en in 2020 nog eens een procentje. Een belachelijk laag bod.”

Van Iren kondigt nog meer acties bij drukkerijen in Twente en de Achterhoek aan. „Bij welke drukkerijen zeg ik nog niet, maar er staat nog meer te gebeuren.”

Drukkerijen renderen nauwelijks
Het recent door het Koninklijk Verbond Grafische Ondernemingen (KVGO) uitgegeven overzicht ‘Grafimedia in cijfers’ brengt de teruggang in de grafische sector scherp in beeld. Door overcapaciteit is de concurrentie tussen drukkerijen zo moordend, dat de omzet per bedrijf sinds 2010 gemiddeld met 25 procent is gedaald. Dat komt door een gemiddelde daling van de drukwerkprijzen sinds 2010 met 10 procent, terwijl de papierprijzen in die periode juist met 5 procent zijn gestegen.

Dat maakt dat de meeste drukkerijen nog maar nauwelijks renderen. De gemiddelde nettowinstmarge in de branche bedroeg over 2016 3,5 procent. Als gevolg van de dalende omzetten en stijgende prijzen, is sinds 2010 bijna 20 procent van de drukkerijen verdwenen. Faillissementen in de sector waren aan de orde van de dag en er zijn ook veel bedrijven gefuseerd of overgenomen door grote marktpartijen.

Volledig scherm
Lunchbuffet met luxe broodjes en kroketten voor de stakende drukkers van Hassink Drukkers. © Emiel Muijderman

Enschede e.o.