Volledig scherm
De Holland Schwarzwaldtour wordt, net als vorig jaar, niet aan het begin van het wielerseizoen verreden, maar hartje zomer. © HTFC

Kuitenbijtertje alsnog op de wielerkalender in Haaksbergen

HAAKSBERGEN - De Schwarzwaldtour, de eerste tocht van het jaar, moest in maart worden uitgesteld. Zondag 25 augustus wordt-ie alsnog verreden.

Van de eerste tocht in het jaar naar achteraan moeten aansluiten: dat overkwam de Haaksbergse Toer- en Fietsclub (HTFC) nu al twee keer. Vorig jaar moesten ze hun Schwarzwaldtour een dag voor de geplande datum in maart afgelasten. Vorst, regen en een snijdende oostenwind gooiden roet in het eten. En ook dit jaar was het weer in maart zo onstuimig, dat het wielerevenement moest worden verplaatst. Naar volgende week zondag.

Quote

Juist vanwege dit tijdstip verwachten extra toeristen te trekken

Ronny Bergsma, Woordvoerder van de HTFC

"Vanwege de overvolle wielerkalender was het even puzzelen, maar we hebben een nieuwe datum gevonden. En juist vanwege het tijdstip verwachten we dit keer ook extra toeristen te trekken", zegt Ronny Bergsma, woordvoerder van de HTFC.

De tocht, traditioneel een van de eerste tochten voor toerfietsers uit Twente en de Achterhoek, is inmiddels een klassieker en voert, anders dan de naam doet vermoeden, niet door het zuiden van Duitsland. De wielertocht is vernoemd naar het Hollands Schwarzwald, zoals de groene omgeving rond Rijssen heet. "De bossen, beekjes, kastelen en de havezaten: de hele streek vertoont opvallende overeenkomsten met de befaamde Zuid-Duitse naamgenoot. Toch is het gewoon Twente", zegt Bergsma. "En het 'heuvelt' licht. Leuke hellinkjes om de benen eens goed te testen. Als je er maar hard genoeg tegenop fietst, worden het vanzelf wel fikse kuitenbijters."

Topscore

De Holland Schwarzwaldtour heeft sinds 2015 het predicaat van driesterrentocht. Een status die de wielerbond NTFU uitsluitend geeft aan de best georganiseerde wielertochten. Zaken als de organisatie, de routebeschrijving en de manier waarop de route is uitgepijld, spelen daarbij een belangrijke rol. "Ook wordt gekeken naar service en veiligheid", legt Bergsma uit. "Op al die onderdelen kregen we de maximale score."

De route gaat van Haaksbergen over de Needse berg, in de Achterhoek, richting Markelo. Daar begint de heuvelzone, weet Bergsma. "Heuvels die zijn ontstaan tijdens de voorlaatste ijstijd. Het traject is zo uitgestippeld dat we geen heuvel in dit gebied overslaan."

Deelnemers kunnen kiezen uit twee afstanden: 65 en 110 kilometer. Het startschot valt tussen 09.00 en 10.00 uur bij het clubgebouw van HTFC, aan de Geukerdijk in Haaksbergen. Deelname aan de fietstocht kost 5 euro, NTFU-leden betalen 4 euro. De routes zijn te vinden op htfc.nl.

Enschede e.o.