Volledig scherm
Voorbeeldfoto Regiotaxi Haaksbergen © Emiel Muijderman

Laatboekers Regiotaxi Haaksbergen moeten toeslag nu zelf betalen

HAAKSBERGEN - Haaksbergen stopt met betaling van de toeslag voor mensen die te laat vervoer op maat reserveren. Die komt nu voor rekening van de klant en de vervoerder moet zelf zorgen dat hij die toeslag krijgt.

Gebruikers van de Regiotaxi die een rit na 21.00 uur boeken voor de volgende dag, moeten een toeslag van 3 euro betalen. De gemeente betaalde dat de afgelopen drie maanden uit eigen portemonnee om de vervoerders de tijd te geven een systeem te bedenken om die toeslag te innen. Aan die periode komt nu een eind.

Stimulans 

De eigen bijdrage voor de laatboekers is in juli ingevoerd om het tijdig doorgeven van een rit te stimuleren. De regeling is de uitkomst van onderhandelingen tussen twaalf Twentse gemeenten, waaronder Haaksbergen, en vervoerders. In Haaksbergen verzorgt Brookhuis het vervoer van mensen met een Wmo-pas.

Toeslag

Contant betalen bij de chauffeur is, met oog op veiligheid en hoge verwerkingskosten, sinds 1 juli niet meer mogelijk. Daarom is gekozen voor automatische incasso, waarvan de vervoerder meent dat de gemeente die moet innen. De gemeente legt die taak bij de vervoerder. Uit coulance en om Brookhuis de tijd te geven om tot een goede oplossing te komen, nam Haaksbergen tot nu toe die rittoeslag voor zijn rekening. Dat heeft de gemeente ongeveer 1.600 euro gekost.

Na drie maanden discussiëren is er nog altijd geen overeenstemming tussen Twentse gemeenten en de Regiotaxi. 'Daarom is regionaal afgesproken dat we het innen van de bijdragen vanaf 1 oktober weer bij de vervoerder neerleggen zoals altijd onze insteek is geweest', zegt het college. Laatboekers moeten die extra ritprijs van 3 euro vanaf nu alsnog zelf betalen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. 

Enschede e.o.