Volledig scherm
Foto ter illustratie © Lenneke Veerbeek

Leefbaar Haaksbergen: '2.000 kilo asbest gratis inleveren'

VerkiezingsprogrammaHAAKSBERGEN - Leefbaar Haaksbergen (LH) wil geen windmolens. Die leveren aan deze kant van het land te weinig rendement op. De partij zet in het verkiezingsprogramma wel in op duurzaamheid en wil asbestdaken vervangen door daken met zonnepanelen.

Het staat er echt, als eerste speerpunt op de voorpagina van het LH-verkiezingsprogramma. 'Per huishouden elk jaar gratis 2.000 kilo asbest inleveren.' Nu mogen inwoners van Haaksbergen maximaal 500 kilo asbest aanbieden. Het Rijk heeft per 2024 een verbod afgekondigd op asbestdaken, omdat losse asbestvezels gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid. 

902 asbestdaken

Haaksbergen telde eind vorig jaar 902 gebouwen met asbestdaken, in totaal 353.551 vierkante meter, waarvan bijna 300.000 vierkante meter op agrarische panden in het buitengebied. 'Om de verwijdering van asbest te bevorderen stellen we voor dat elk huishouden 2.000 kilo gratis per jaar mag inleveren, in plaats van de huidige 500 kilo', schrijft LH in het verkiezingsprogramma. Als het aan de lokale partij ligt, worden die asbestdaken vervangen door daken met zonnepanelen.

LH heeft meer aandacht voor het milieu. Stenen moeten plaatsmaken voor groen en bij kap van bomen, door ziekte, moet er volgens LH worden gekozen voor een gevarieerde herplant. 'Bomen zijn uiterst belangrijk, ze bevorderen de waterberging en de biodiversiteit.'

Quote

Het is onze ambitie om Haaksber­gen een leefbare, mooie en veilige plaats te laten zijn

Leefbaar Haaksbergen

Woningen

Een ander speerpunt van LH is het realiseren van eenpersoonswoningen voor jong en oud. Vooral starters hebben volgens de partij moeite om in Haaksbergen een geschikte woning te vinden. Volgens Leefbaar moeten er daarom voldoende huur- en koopwoningen komen in verschillende prijsklassen. 'Het is onze ambitie om Haaksbergen een leefbare, mooie en veilige plaats te laten zijn, waar de inwoners zoveel mogelijk hun eigen leven kunnen organiseren. Ons verkiezingsprogramma is daar toekomstgericht op afgestemd.'

Dat betekent volgens LH dat ook de bouw van mantelzorgwoningen op eigen erf mogelijk moet zijn. 'Zodat inwoners die altijd in het buitengebied hebben gewoond ook op latere leeftijd daar kunnen blijven wonen.' En de partij wil meer doen voor mantelzorgers. Naast morele steun en waardering wil LH dat ook de afgeschafte financiële waardering, het zogenaamde mantelzorgcompliment, terugkomt en wel tot maximaal 300 euro per jaar.

'Zelfstandige gemeente'

Dat Haaksbergen een zelfstandige gemeente blijft, staat voor de lokale partij als een paal boven water. Verantwoord begroten is dan ook een van de speerpunten van LH. Om eventuele tegenvallers te kunnen opvangen wil LH een buffer opbouwen.

Het hele programma, waarin ook aandacht voor onder meer veiligheid, kunst en cultuur, sport en ontspanning en de economie in Haaksbergen, Buurse en Sint Isidorushoeve, is te vinden op www.leefbaarhaaksbergen.nl

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede

Enschede e.o.