Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © Anton Kappers

Leenboa’s voor dubbel zoveel veiligheid in Haaksbergen

HAAKSBERGEN - Om de leefbaarheid en de veiligheid beter te kunnen waarborgen, zet Haaksbergen extra handhaving in. Met twee ‘leenboa’s’ wordt het aantal buitengewone opsporingsambtenaren verdubbeld naar vier.

De coronamaatregelen worden in Haaksbergen behoorlijk nageleefd, van enorme overtredingen is geen sprake, meldt de gemeente. Om erop toe te zien dat dat zo blijft, krijgt Haakbergen twee boa’s te leen. Burgemeester Rob Welten is blij met die extra inzet. „Met twee eigen boa’s zitten we echt aan de magere kant. De financiële situatie laat ons op dit moment niet meer toe.”

Hotspot

Met vele hectare aan natuurschoon binnen de gemeente, geldt Haaksbergen als een hotspot waar dit weekeinde veel bezoekers worden verwacht. „Met de Veiligheidsregio Twente hebben we afgesproken hier extra alert op te zijn”, aldus Welten. De Omgevingsdienst Twente stelt daarom twee boa’s beschikbaar.

De leenboa’s worden gekoppeld aan de gemeentelijk handhavers en gaan samen op pad. Niet in hetzelfde uniform als de eigen boa’s, maar wel herkenbaar en met dezelfde bevoegdheden als de eigen boa’s. De handhavers houden zich aan de coronarichtlijnen en zien erop toe inwoners en bezoekers van Haaksbergen dat ook doen. Die extra inzet gaat de gemeente geen geld kosten. „Dit gebeurt met gesloten beurs”, benadrukt de burgemeester. „Ik vind het mooi dat we zo de vruchten plukken van de samenwerking in Twente.”

Natuurgebieden

Samen met eigen handhavers, zien de leenboa’s erop toe dat er dit paasweekeinde geen concentraties bezoekers ontstaan in de natuurgebieden binnen de gemeente. Ook medewerkers van de verschillende natuurorganisaties zijn hier extra alert op. Ook door hen laat Welten zich de komende dagen informeren of overal in Haaksbergen de coronamaatregelen worden nageleefd.

  1. Werkstraf geëist tegen schuldbewuste Haaksbergenaar (48) die scootmobieler ziekenhuis in reed
    PREMIUM

    Werkstraf geëist tegen schuldbe­wus­te Haaksberge­naar (48) die scootmobie­ler ziekenhuis in reed

    ALMELO/HAAKSBERGEN - Herman M. (48) uit Haaksbergen rijdt mei vorig jaar met zijn bestelbus een scootmobieler ondersteboven. Hij lette niet op, want hij had ‘een pittig gesprek’ met zijn puberdochter. De Haaksbergenaar staat donderdag voor de meervoudige strafkamer in Almelo en het Openbaar Ministerie eist een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van een halfjaar. „Ik vind het verschrikkelijk en ik voel me zeker verantwoordelijk”, zegt M. tegen de rechters.

Enschede e.o.