Volledig scherm
Zo ligt de Markt in Haaksbergen er al jaren bij: rechts het 'gat in de Markt' waarover de gemeente nu met één partij in gesprek is. Links de voormalige locatie Pathoni. © Annina Romita

Marktplan Haaksbergen leidt tot breuk in politiek

HAAKSBERGEN - Coalitiepartij PvdA keert zich tegen het Marktplan van wethouder Van Vlaanderen. De partij hekelt de geheimhouding en wil kunnen kiezen.

"We willen niet beticht worden van achterkamertjespolitiek, zo gaan we niet met elkaar om. Dit dossier heeft nu lang genoeg geduurd, het is tijd dat we een goede en uitgebalanceerde keuze maken."

Niet akkoord
Als enige coalitiepartij haalt de PvdA, bij monde van fractievoorzitter Wim Oltwater, stevig uit naar het besluit van het college om slechts één plan voor de opvulling van het gat in de Markt aan de raad voor te leggen. En dat ook nog eens onder geheimhouding. "Daar gaan we niet mee akkoord. De raad heeft nu geen keuze en wij willen juist een keuze hebben."

Breuk
De woorden van Oltwater betekenen een breuk binnen de coalitie. Leefbaar Haaksbergen en D66, de twee coalitiepartners, lieten namelijk al eerder weten te vertrouwen op het college en zich te kunnen vinden in de gang van zaken. Zo niet de PvdA. De partij dringt er bij het college en verantwoordelijk wethouder Peter van Vlaanderen op aan dat er meerdere plannen voor de invulling van het gat in de Markt aan de gemeenteraad worden voorgelegd. In openbaarheid.

Verrassing
Voor wethouder Peter van Vlaanderen is het geluid van coalitiegenoot PvdA een verrassing. "Dit is nieuw voor mij. Het verbaast me. Ik kan er niks mee en neem dit voor kennisgeving aan. Er is geen contact met me opgenomen. Ik neem aan dat ze me kunnen vinden."

‘Ondoorzichtig’
De oppositiepartijen haalden eerder al uit naar de politieke gang van zaken rondom de invulling van het gat in de Markt. Zo noemde VVD-fractievoorzitter Wim Briggeman de procesgang ondoorzichtig en niet te controleren en gaf CDA'er Patrick ten Voorde aan dat een democratisch genomen besluit van de gemeenteraad niet wordt opgevolgd door wethouder

Enschede e.o.