Volledig scherm
De Rode Kruis-afdeling Haaksbergen vierde zaterdag het 75-jarig bestaan met allerlei activiteiten op de Markt, geholpen door hulpverleners van het Duitse Rotes Kreuz, politie, brandweer en ambulancedienst. © Lars Smook

Met ‘bebloede’ hand over Markt van Haaksbergen
voor Rode Kruis

HAAKSBERGEN - De afdeling Haaksbergen van het Rode Kruis zorgde zaterdag voor een invasie op de Markt. Voor de 75-ste verjaardag trok de hulporganisatie veel uit de kast, tot een fietsbrancard toe. Hoe help je iemand met een ‘bloedende’ hand?

De nadruk op de 75ste verjaardag lag deze zaterdag nadrukkelijk op de eerste hulp in het hier en nu, zoals tijdens evenementen en calamiteiten. En op de samenwerking hierin met andere hulpdiensten; politie, ambulancedienst en brandweer.

Uitrusting

De spuitgasten uit Haaksbergen waren paraat in hun complete uitrusting, want er stond een ‘auto-ongeval’ op het feestprogramma. Ook een groepje Rode Kruismensen verzamelde zich bij het wrak. De passagiere had een flinke bloedende hoofdwond en vermoedelijk nekletsel. Vanwege dat laatste moest ze horizontaal naar de ambulance worden vervoerd.

Met een imposante hydraulische tang knipte de brandweer de zijkant van de auto los om ruimte te maken. Dat gebeurde met heel omzichtig. En daar ging het slachtoffer op een reddingsplank, gedragen door acht behulpzame brandweerlieden en Rode Kruis-vrijwilligers. Onder applaus van het toegestroomde publiek.

Bloedend

Lachend sprong Marijn Sierhuis van de reddingsplank. Ze was geschminkt als slachtoffer. Eerder ging ze met een ‘bloedende hand’ op pad om bezoekers aan te klampen om hulp. „Mensen reageerden heel verschillend. Sommigen deinsden terug omdat ze niet tegen bloed konden.’’

Anderen liepen snel door, mompelend dat ze écht niet wisten wat ze moesten doen. ,,Uiteindelijk zijn een paar jochies van een jaar of tien met me meegelopen naar de eerstehulppost. Samen met iemand van ons hebben ze mijn hand keurig verbonden. Onder uitleg natuurlijk van het hoe en waarom.”

Ook een demonstratie reanimeren trok bekijks, zoals van een groep enthousiaste kinderen. Pascalle Verlaan: „Ze mochten met reanimeren oefenen op onze pop. Met name de iets oudere kinderen lukte dat heel aardig. Sommige bleven maar terug komen, zo interessant vonden ze het.”

Quote

Sommigen deinsden terug omdat ze niet tegen bloed konden

Nep-slachtoffer Marijn Sierhuis

Vragen

Instructeur Simone Sierhuis kreeg velerlei vragen. ‘Hoe stop je een ernstige bloeding?’ ‘Wat doe je als iemand zich verslikt?’ Sierhuis. „Voor wie beter voorbereid wil zijn, is er zaterdag 16 november een cursus basis-EHBO. Een hele dag, acht uur lang, houden we ons bezig met het leren van eerste hulpverlening.”

De Rode Kruisdag werd voortgezet in het Schuttershoes met een feestavond voor (oud-)leden en genodigden. Rien Lammers en Johan Loman werden daar benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De vrijwilligers maken ruim vijftig jaar deel uit van het plaatselijke Rode Kruis-korps. Dat zij belangeloos een waardevolle bijdrage hebben geleverd aan de samenleving staat buiten kijf. Burgemeester Rob Welten speldde hen de bijbehorende versierselen op.

Enschede e.o.