Volledig scherm
De start van de minimarathon die het weekend van de Kennedymars inluidt. © Annina Romita

Minimarathon Kennedymars in Haaksbergen als voorproefje voor het echte werk

HAAKSBERGEN - Dirk Haan heeft 40.000 kilometer in de benen. Hij is de wereld rond gewandeld. Daarom lost hij vrijdagavond het startschot voor de minimarathon van de 33ste Kennedymars.

Dirk Haan is behalve fervent wandelaar ook de voorzitter van het Haaksbergse wandelevenement de Kennedymars. Een voorzitter die bij voorkeur op de achtergrond opereert en de eer graag aan vrijwilligers laat. Het zou al helemaal niet in hem opkomen zelf een keer het startschot te lossen. Maar nu mag hij het doen en hij doet het. ,,Het klopt inderdaad dat ik 40.000 kilometer heb gelopen", zegt hij. ,,Nee ik wist niets van dit startschot af."

Primeur

De 10 kilometer, de minimarathon, is overigens een nieuwe afstand in het programma van de Kennedymars. ,,We hebben er voor de tweede keer een primeur mee", grapt Janine Feddema. De secretaris doelt op de afgelasting van de afstand vorig jaar. ,,Toen kon het niet doorgaan vanwege het slechte weer. Dit weekend hebben we geluk. Het is prachtig wandelweer." De minimarathon is een instapafstand en geïntroduceerd om meer mensen aan het wandelen te krijgen. ,,We hebben niet een speciale leeftijd voor ogen met deze afstand. Het is bedoeld voor jeugd en volwassenen. Gezinnen kunnen meedoen, vriendengroepjes die eens wat anders willen doen op de vroege vrijdagavond en ook voor bedrijven kan het een leuk uitje na de vrijdagmiddagborrel zijn."

Finish op andere plek

De minimarathon blijkt niet de enige wijziging in de opzet. Finishten de deelnemers vorig jaar nog bij Theater De Kappen, het spektakel is nu naar de sporthal de Bouwmeester verhuisd. Een keuze om praktische redenen, zegt Feddema. ,,Hier in de Bouwmeester hebben we alles onder één dak. Het inschrijfbureau, kleedgelegenheid, douches en de grote hal als ruime verzamelplek. Voor ons als organisatie is het gemakkelijker als alle bedrijvigheid zich op dezelfde locatie concentreert en we hebben gemerkt dat ook deelnemers dat veel prettiger vinden."

Om tien uur staan de wandelaars klaar voor vertrek. Wandelen is nog steeds in, ook al kende de Kennedymars in de topjaren een groter deelnemersveld. Feddema: ,,Op zaterdag hebben veel mensen andere bezigheden op het programma staan. We hopen met de minimarathon dat meer mensen wandelen ontdekken."

  1. Van HSC’21 naar SVZW is een populaire route: ‘Geld speelde een belangrijke rol’
    PREMIUM

    Van HSC’21 naar SVZW is een populaire route: ‘Geld speelde een belangrij­ke rol’

    HAAKSBERGEN/WIERDEN - Niet alleen trainers in het amateurvoetbal wisselen regelmatig van club, ook spelers. Onlangs maakte Freek Grondman bekend na dit seizoen van HSC’21 naar SVZW te vertrekken. Hij wordt de twaalfde voetballer die deze eeuw van Haaksbergen naar Wierden gaat. En dat terwijl SVZW nooit op een hoger niveau voetbalde dan HSC. Bovendien kondigde SVZW nog niet zo heel lang geleden een nieuw beleid aan, waarbij de focus minder op spelers van buitenaf kwam te te liggen. Vier betrokken aan het woord.

Enschede e.o.