Volledig scherm
Familie De Boer - Van der Horst: moerder Reinette ,Rico-Jay, vader Henk-Jan en Ryan . © Reinier van Willigen

Moeder Reinette uit Haaksbergen snapt onderzoek niet: 'Schandalig'

AudioHAAKSBERGEN - "Dit is het allerergste wat je een moeder kan aandoen. Het snijdt echt door mijn hart." Reinette de Boer uit Haaksbergen kan er nog altijd niet over uit. Veilig Thuis, het vroegere Meldpunt Kindermishandeling, is een onderzoek naar haar gezin begonnen. De reden? Ze zou haar kinderen opzettelijk ziek houden. Reinette is een van de vele ouders die bij Veilig Thuis onder vuur liggen.

De uitzending van Een Vandaag zaterdag zorgde voor een schok van herkenning. Reinette de Boer is in Twente bekend als de moeder van Rico-Jay, het 9-jarige jongetje dat binnenkort dankzij een grote inzamelingsactie naar Amerika kan voor behandeling van zijn dolichocolon, een ernstige en zeldzame darmafwijking. Rico-Jay heeft daarom een stoma (kunstmatige darmuitgang). Hij en zijn broer Ryan lijden bovendien allebei aan de eveneens vrij zeldzame bindweefselafwijking Ehlers-Danlos syndroom. De aandoeningen zijn door erkende specialisten vastgesteld.

'Bovenmatige medische zorg'

De ziektes van de beide broers zorgen voor veel doktersbezoek en ook voor bovengemiddeld schoolverzuim. En dat is voor Veilig Thuis aanleiding om moeder Reinette te verdenken van kindermishandeling. Of, zoals de organisatie het zelf formuleert 'Veilig Thuis Twente heeft op basis van anonieme informatie zorgen ontvangen betreffende de kinderen Rico-Jay en Ryan de Boer. De zorgen hebben betrekking op het versterken of in stand houden van medische klachten bij beide kinderen door moeder. Rico-Jay zou bovenmatig medische zorg ontvangen. Mogelijk speelt dit ook voor Ryan. Hierbij bestaat twijfel bij de noodzaak van de medische zorg. Dit maakt dat beide kinderen mogelijk ernstig bedreigd worden in hun ontwikkeling.'

Kwalitatief goed leven

De verdenking van Veilig Thuis kwam voor Reinette niet als een verrassing. "Ik heb veel contact met andere ouders van chronisch zieke kinderen en was al gewaarschuwd dat Veilig Thuis met een heksenjacht bezig is. Dus ik vermoedde al dat ze vroeg of laat bij ons terecht zouden komen. Want ja, we zitten met Rico-Jay en Ryan vaak bij allerlei artsen. Niet omdat we dat fijn vinden, maar omdat we een oplossing willen voor hun klachten. Als een dokter zegt: Dat zit tussen de oren, of: Daar moet je maar mee leren leven, dan kijken we of er een andere arts is die wèl zijn best wil doen."

"Zo zijn we met Rico-Jay ook in Amerika terechtgekomen. Hier kunnen ze niets voor hem doen, zijn aandoening komt zo weinig voor dat artsen er geen ervaring mee hebben. De arts in Boston durft het wel aan. Vraag ik dan 'bovenmatige zorg'? Nee. Ik wil dat mijn kind een kwalitatief goed leven krijgt. Dat hij gewoon naar school kan, gewoon met vriendjes kan spelen, zoals elk ander kind. Daarvoor ga ik ver, ja. Mag ik? Ik ben zijn moeder!"

Het verhaal gaat verder onder de foto

Volledig scherm
Rico-Jay heeft meerdere erfelijke aandoeningen, waaronder een ernstige darmaandoening. © Annina Romita

Anoniem

Reinette en haar man Henk-Jan van der Holst zijn kwaad over de vage beschuldigingen. Er is volgens Veilig Thuis geen anonieme melding gedaan, er is sprake van 'anonieme informatie met zorgen'. "Daar kun je je toch niet tegen verweren", stelt Henk-Jan. "Wat hebben ze dan gezegd? Welke informatie hebben ze gegeven? Veilig Thuis wil daar niks over zeggen. Je weet dus ook niet precies waar je je tegen moet verdedigen. Daar kan ik me ontzettend kwaad over maken, het is gewoon smaad, maar je weet niet van welke kant het komt."

Quote

Vraag ik dan 'bovenmati­ge zorg'? Nee. Ik wil dat mijn kind een kwalita­tief goed leven krijgt.

Reinette de Boer

Een vermoeden hebben ze wel. In een dossier kwamen ze tegen dat iemand op de school van de kinderen heeft gezegd dat de kinderen zich normaal gedragen, tot moeder in de buurt komt. Dan krijgen ze ineens pijntjes. Reinette: "Merkwaardig. Ik ben op school overblijfmoeder en bibliotheekmoeder, ik ben er dus heel vaak en dan gedragen mijn jongens zich echt heel normaal. Maar ze zijn inderdaad wel vaker ziek dan een gemiddeld kind." 

"Kijk even naar hun medisch dossier en je snapt hoe dat komt. We zijn overigens voortdurend in overleg met twee onderwijsconsulenten om te zorgen dat onze kinderen een zo normaal mogelijke schoolcarrière hebben. Op school is overigens niemand die erkent dat ze iets gemeld hebben."

Verontwaardigd

Veilig Thuis is inmiddels bezig met een uitgebreid onderzoek. Er is met de kinderen gesproken en er worden inlichtingen ingewonnen bij diverse artsen en instanties. Reinette de Boer is ook verontwaardigd over de manier waarop dit gebeurt: "Ze horen ons om toestemming te vragen om informatie over ons en onze kinderen op te vragen. Maar er is ons al gebleken dat er gewoon privacygevoelige informatie wordt gedeeld zonder dat wij op de hoogte zijn. Dat schaadt ons en onze kinderen. Ik vind het echt schandalig hoe Veilig Thuis te werk gaat."

Reactie Veilig Thuis

Veilig Thuis Twente kan om privacyredenen niet ingaan op de situatie rond het Haaksbergse gezin. Wel blijkt uit antwoorden op algemene vragen van deze krant dat het veiligheidsrisico er als 'hoog' wordt ingeschat. Er was namelijk sprake van een zogenoemde ambtshalve melding op basis van anonieme informatie. Die melding wordt volgens Veilig Thuis gedaan 'indien het veiligheidsrisico voor een of meerdere gezinsleden als hoog wordt ingeschat'. 

Volgens Veilig Thuis Twente kan er wel degelijk sprake zijn van Pediatric Condition Falsification, ook als een kind een bewezen medische klacht heeft. 'De diagnose PCF wordt overwogen als lichamelijke of psychiatrische klachten bij een kind door een ouder veroorzaakt, versterkt of in stand worden gehouden. Een kind kan daarbij ook wel een medische aandoening of diagnose hebben.' 

Volgens Veilig Thuis wordt er 'bovenmatig medische zorg' gevraagd 'als er sprake is van meer zorg dan op basis van de feitelijke klachten van een kind of de door een arts geobjectiveerde afwijkingen gegeven wordt'. Veilig Thuis Twente kan niet zeggen of er ook in deze regio sprake is van een stijging van het aantal onderzoeken.

1Twente sprak met Vera Hooglugt van de Belangen Vereniging Intensieve Kindzorg over de situatie. Beluister het interview hieronder.

Enschede e.o.