Volledig scherm
© Ginopress

Monstertruckdrama: 'Mario D. reed eerder dan afgesproken'

ARNHEM - Hoewel duidelijk was afgesproken dat monstertruckchauffeur Mario D. in september 2014 pas om 16.15 uur mocht gaan rijden, begon hij in Haaksbergen al voor 16.00 uur aan zijn stuntshow. Dat verklaarde de stichting Sterevenementen Haaksbergen maandag tijdens het hoger beroep voor het Gerechtshof in Arnhem. 'Daarom was er geen tijd om extra veiligheidsmaatregelen te nemen.'

Mario D., wiens show zorgde voor drie doden en tientallen gewonden toen zijn monstertruck in het publiek terechtkwam, zou om 16.00 uur met de stichting in overleg gaan om de situatie op de parkeerplaats te bekijken. "Mochten er dan nog aanpassingen nodig zijn, dan was daar nog tijd voor", verklaarde de voorzitter van de stichting tijdens de zitting. Een van de aanpassingen die bekeken zou worden, was het eventuele verwijderen van toeschouwers op gevaarlijke plekken.

'Niet te laat'

Het gesprek eerder later plaatsvinden, was volgens de voorzitter van de stichting niet mogelijk. "Omdat je pas op het laatst ziet hoe de situatie is. Dat weten we uit eerdere evenementen."

Advocaat Frank van Ardenne, die de stichting Sterevenementen bijstaat, vindt dat de stichting niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor de consequenties van het drama. "Mario ging zonder overleg rijden."

'Burgemeester verantwoordelijk'

Een tweede reden om de stichting niet verantwoordelijk te kunnen houden, is dat alleen de burgemeester volgens Van Ardenne verantwoordelijk is voor het inschatten van de veiligheidsrisico's. "Er is een standaardformulier opgesteld voor het aanvragen van een evenementenvergunning. Daarop moet alle noodzakelijke informatie moet worden ingevuld, en dat is bij dit evenement ook gebeurd. Op basis van de aanvraag is de burgemeester verantwoordelijk voor het maken van de juiste afwegingen."

'Zelfde straf geëist'

Het Openbaar Ministerie eiste maandag een voorwaardelijke geldboete van 25.000 euro voor de stichting. Volgens het OM is de stichting mede verantwoordelijk voor het drama. Ten eerste omdat het bestuur zich vooraf niet voldoende had laten informeren over de risico’s van de stuntshow, ten tweede omdat de show op een te kleine parkeerplaats werd gehouden zonder vereiste veiligheidsmaatregelen.

Eerder werd de stichting door de rechtbank in Almelo ook al veroordeeld tot een voorwaardelijke geldboete van 25.000 euro, maar de stichting ging tegen die uitspraak in hoger beroep.

Tegen chauffeur Mario D. eiste het OM vorige week 15 maanden celstraf. Het Gerechtshof doet op 23 mei uitspraak in beide zaken.

Enschede e.o.