Volledig scherm
Adje Verhoeven met de door hem ontworpen Layer Big Loft . © Layer by Adje

Namaken design-lamp dure grap voor meubelmaker Potz uit Haaksbergen

HAAKSBERGEN/ZWOLLE - Het zelf vervaardigen van een ‘Shine Your Light-lamp’ is een duur grapje geworden voor Geert Potz van Potz Wonen uit Haaksbergen. De Zwolse kort gedingrechter vindt dat de lamp te zeer lijkt op de designlamp van ontwerper Adje Verhoeven en veroordeelde Potz tot het betalen van een vergoeding van bijna 7000 euro.

Drie weken geleden troffen Adje Verhoeven, ontwerper van de ‘Layer Big Loft by Adje’, en het echtpaar Potz elkaar bij de Zwolse rechter. Voor de achtste keer sinds 2011 begon Verhoeven een zaak wegens inbreuk op zijn intellectueel eigendomsrecht. De ontwerper uit Brabant bracht in 2011 een model op de markt, dat volgens zijn raadsman is uitgegroeid tot een ‘icoon onder de design- lampen’. En de eigenaar van Potz Wonen in Haaksbergen zou Adjes lamp hebben nagemaakt.

Rond Pinksteren ontdekte Verhoeven op de Facebookpagina van Potz Wonen een lamp, die wel heel erg op zijn ‘Layer Big Loft by Adje’ lijkt. Alleen verkopen zijn dealers Verhoevens designlamp voor prijzen vanaf 1300 euro, terwijl Potz Wonen de lamp voor 389 euro aanbiedt in zijn winkel en webshop.

Schaamteloze kopie

Tijdens de behandeling van de zaak noemde Verhoevens raadsman de lamp van Potz ‘een schaamteloze identieke kopie, die rechtstreeks is ontleend aan het origineel.’ Potz wierp tegen dat hij zich had laten inspireren door de industriële trend die tegenwoordig populair is in meubelontwerp. „Verhoevens ontwerp is ingehaald door een trend, die tal van ontwerpers volgen.”

Daar is kort gedingrechter Anneke Koene het niet mee eens. Ze vindt dat beide lampen te veel op elkaar lijken en dat Potz dus inbreuk heeft gepleegd. Dat een ontwerp op grote schaal als trend navolging krijgt, betekent volgens de rechter niet ‘dat het oorspronkelijke ontwerp niet langer auteursrechtelijke bescherming geniet.’

Vernietigen

Rechter Koene vindt de eis van Verhoevens raadsman, dat Potz via een accountantsverklaring moet aantonen hoeveel van zijn nagemaakte modellen hij heeft verkocht en hoeveel hij daar aan heeft verdiend, buiten proportie. Wel moet Potz het ‘Shine Your Light-model’ dat hij nog in bezit heeft in aanwezigheid van een deurwaarder vernietigen. En hij moet de kosten van Verhoevens advocaat en de proceskosten, samen bijna 7000 euro, betalen.

Enschede e.o.