Volledig scherm
De berm naast de Buurserbeek werd in juni door het waterschap stevig gemaaid tijdens het broedseizoen. © Carlo ter Ellen DTCT

Natuur en Milieu: 'Te vroeg gemaaid in Haaksbergen’

HAAKSBERGEN - Natuurorganisaties willen met de gemeente Haaksbergen praten over het maaien van bermen. Er is volgens hen de afgelopen weken gemaaid op plekken waar dat niet mocht.

Voorzitter Henk Westendorp van de Stichting Natuur en Milieu Haaksbergen vindt het onacceptabel dat de gemeente al liet maaien. ,,Het is op meerdere plekken misgegaan. Aan de Noordsingel en Steenhaarsweg bijvoorbeeld", zegt hij. Zijn collega Chris Nijhof van Natuur en Milieu constateerde datzelfde probleem aan de Peddedijk.

De organisatie kaartte het maaibeleid aan bij de gemeente. ,,Het eerste gesprek is geweest", zegt Westendorp. "In september is er een vervolg om dit in de toekomst te voorkomen. De fout ligt overigens niet bij de gemeente, maar bij de aannemer. Het gaat mis bij de uitvoering. Het maaibeleid is wel goed vastgelegd."

Maaiprobleem

Niet alleen Natuur en Milieu kaart het maaiprobleem aan. ,,Ook IVN natuureducatie, de imkervereniging De Heidebloem en de Stichting Rijwielpaden Haaksbergen vinden dat het beter moet. We zitten in september met hen om tafel," aldus Westendorp. Volgens hem mag langs onverharde fietspaden pas na september gemaaid worden. Deze aantasting van de natuur is slecht voor de biodiversiteit.

,,We hebben allemaal belang bij biodiversiteit. Dat is goed voor de bijen. Maar nu zien we dat planten zoals de brem, teunisbloem en duizendblad weg zijn." Niet alleen over het maaien langs wegen wordt geklaagd. De schippers Ada en Jelmer Landman van de Buurserpot trokken onlangs aan de bel over het maaien van oevers.

Enschede e.o.