Volledig scherm
Het 'Gat van Jordaan' op de plek van de voormalige textielfabriek. De gemeente laat de bodem onderzoeken op mogelijke vervuiling. © Dolf Ruesink

Nieuw onderzoek bodem rondom ‘Gat van Jordaan’ in Haaksbergen

HAAKSBERGEN - De gemeente Haaksbergen laat de bodem onderzoeken rondom het ‘Gat van Jordaan’ aan de Waandersstraat. Dinsdag zijn de eerste grondmonsters genomen.

Het gaat om grond uit de groenstroken die liggen tussen de woonhuizen en het afgezette terrein, waar twee weken geleden een ‘sinkhole’ werd ontdekt. Het gat ontstond op de plek waar voorheen de fabriek van Jordaan stond en werd al snel 'Gat van Jordaan’ gedoopt.

Asbest

De bodem wordt onderzocht op de aanwezigheid van vervuilende stoffen, zoals asbest. Medewerkers van het infrabedrijf Mercom (Goor) hebben vorige week het terrein rondom het veelbesproken ‘gat’ onderzocht. Daarbij werden betonnen delen van de vroegere kelder onder het textielbedrijf van Jordaan blootgelegd. Deze fabriek ging in de jaren zeventig plat, maar de ruimten onder de fabriek bleven intact.

Vervolgstappen

Na de gedeeltelijke afgraving van het plantsoen is het werk aan de Waandersstraat stilgelegd. Wat de gemeente hierna gaat doen, is nog niet duidelijk.

Enschede e.o.