Volledig scherm
De eerste marathon op natuurijs, Haaksbergen hoopt hem ook dit jaar weer te faciliteren. © ANP

Nieuwe concurrent IJSCH Haaksbergen trekt
zich nog voor nachtvorst terug

HAAKBERGEN - De vergunning voor de eerste schaatsmarathon op natuurijs is al aangevraagd. Even leek zich een nieuwe concurrent aan te dienen voor het evenement. Maar IJsclub Aol Gloep uit Vries is nog niet zo ver. „Eerst de baan maar eens aanleggen.”

Vergunning

Burgemeester Rob Welten hoeft alleen nog maar een handtekening te zetten onder de vergunningaanvraag die sinds enkele dagen op zijn bureau ligt. Daarna is het slechts een kwestie van wachten op vorst en Haaksbergen gaat voor de derde keer op rij aan de haal met de eerste marathon op natuurijs.

Concurrenten

Dat wil zeggen, als IJs- en Skeeler Club Haaksbergen (IJSCH) de concurrenten ook komend winter achter zich kan laten. Voorgaande jaren waren dat Noordlaren, Nieuw-Buinen en Veenoord. In juli van dit jaar diende zich een nieuwe concurrent aan: IJsclub Aol Gloep uit het Drentse Vries. Maar er is een klein probleem. De 400-meterbaan moet nog worden aangelegd. „De spade gaat dit jaar de grond niet meer in”, zegt secretaris Alle Tamminga.

Eerste marathon

Komende winter wordt er, als de weergoden meewerken, in Vries net als voorgaande jaren geschaatst op een ondergelopen grasveld. Met de nieuwe asfaltbaan wil de ijsclub het schaatsplezier voor eigen leden verlengen én wedstrijdschaatsers naar Vries halen voor de eerste marathon op natuurijs.

‘Prima voor elkaar’

De Drentse club heeft al een kijkje genomen bij de toekomstige concurrenten in Noordlaren en Nieuw-Buinen. „En we hebben goede uitleg gekregen over hoe het in Haaksbergen gaat met de baan en het ijs. Daar hebben ze het prima voor elkaar. Het is duidelijk dat er iets meer bij komt kijken dan alleen wat nachtvorst.”

Enschede e.o.