Volledig scherm
Foto: Wouter Borre

Ondernemers met 'durf' moeten marktplan Haaksbergen redden

HAAKSBERGEN - De gemeente Haaksbergen is naarstig op zoek naar ondernemers met lef die een rol willen vervullen in de voltooiing van het marktplan.

Nu het college van B en W geen geïnteresseerde ontwikkelaar heeft kunnen vinden om in het 'gat' in de Markt een supermarkt te exploiteren, is de gemeente op zoek naar andere oplossingen voor het dorpshart. Het marktplan waarmee de gemeenteraad zo'n anderhalf jaar geleden heeft ingestemd, bevat immers nog altijd ruimte voor in totaal 1.500 vierkante meter detailhandel op twee locaties aan het marktplein: naast het pand van Sport 2000 en naast het Griekse restaurant Sirtaki. Verder is er de mogelijkheid om woningen en appartementen te realiseren.

Volgens wethouder Jan Martin van Rees zijn er in overleg 'kleine verschuivingen' binnen de kaders van het marktplan mogelijk. "De ondernemers gaan uiteindelijk zelf over de nadere invulling van het marktplan." Geïnteresseerde partijen hoeven zich ook niet in te schrijven voor het volledige plan. "Het plan bevat verschillende onderdelen die wat ons betreft ook prima los van elkaar uitgevoerd kunnen worden", aldus wethouder Marcel Diepenmaat.

Het dossier-marktplan domineert inmiddels al twintig jaar de politieke agenda van de gemeente Haaksbergen. Ooit omvatte het ambitieuze plan zelfs woontorens. Na een staatssteunaffaire (2006) en de breuk met projectontwikkelaar Rabo Vastgoed (2008) strandde begin dit jaar een derde poging om het centrum van Haaksbergen op te waarderen met een grote supermarkt. Een sterk versoberd marktplan gaat nu alleen uit van opvullen van de gaten die aan de Markt zijn ontstaan door de sloop van de panden tussen Konings Schoenen en Sport 2000 en het voormalige Pathoni-pand aan de Molenstraat.

Het college hoopt op snelle verbetering in het centrum. Er zouden zich al enkele partijen hebben gemeld, maar toch blijft de gemeente op zoek naar nieuwe partners. Jan Martin van Rees: "We zoeken ondernemers met durf en realistische plannen. Op luchtkastelen zitten we niet te wachten."

Enschede e.o.