Volledig scherm
Noordtak Betuweroute © vanRossumDesign

Ook Haaksbergen tegen aanleg goederenspoor Noordtak

HAAKSBERGEN - Na de zeven gemeenten in de Achterhoek en de Twentse gemeenten Oldenzaal en Losser, spreekt nu ook Haaksbergen zich uit tegen de aanleg van de Noordtak door de gemeente.

Dat spoor, de noordelijke aftakking van de Betuwelijn, werd eerder dit jaar weer onder de aandacht gebracht door het Regionaal Overleg Noordelijke Aftakking Betuwelijn (RONA). Die wil de aanleg van het goederenspoor, deels parallel aan de N18, weer op de politieke agenda krijgen. 

Groene Waaier

De drie grootste natuurorganisaties in Haaksbergen, verenigd in De Groene Waaier, klommen meteen in de pen. Zij wezen het college van B en W erop dat dit spoor door kostbare natuurgebieden kan worden aangelegd. De Groene Waaier vroeg het college daarom vroegtijdig een standpunt in te nemen tegen de Noordtak.

Het college wilde de kaarten voor de zomer echter nog niet op tafel leggen. „We willen niet op voorhand zeggen of we voor of tegen zijn”, zei wethouder Jan-Herman Scholten daar in juli van dit jaar over. Maar ook de fracties van DJW en VVD toonden zich faliekant tegen een mogelijk goederenspoor door Haaksbergen en eisten actie van het college. Die gaf vorige week gehoor aan die oproep en spreekt zich nu ook uit tegen de aanleg van de Noordtak.

Schade

Het college schaart zich daarbij achter De Groene Waaier. ‘Een spoor-doorsnijding zorgt voor een onherstelbare aantasting van de aanwezige natuur- en landschapswaarden binnen de gemeente Haaksbergen en de daarbij behorende toeristische aantrekkingskracht.’ B en w zijn van mening dat voor goederenvervoer zo veel mogelijk gebruik gemaakt moet worden van bestaand spoor.

Enschede e.o.