Peter Nillesen (met bontjas) als de Duitse officier Ludwig Mengelberg.
Volledig scherm
Peter Nillesen (met bontjas) als de Duitse officier Ludwig Mengelberg. © Dolf Ruesink

Op het MBS-station Haaksbergen is het voor de film even januari 1945

VideoHAAKSBERGEN – Duitse soldaten en Nederlandse burgers op het perron. Het is januari 1945. Een aan het oostfront getraumatiseerde Duitse officier arriveert met de stoomtrein op het spoorstation Haaksbergen. Samen met een aantal militairen wordt hij ondergebracht op een boerderij in het oosten van het land.

“Kan er nog wat extra stoom worden geblazen?” roept regisseur Thomas Nauw naar de machinist van de zwarte locomotief, die deze zaterdag bij Museum Buurtspoorweg Haaksbergen (MBS) dienst doet. De aankomst van de trein wordt vele keren opgenomen. Een regenbui heeft zojuist voor een kortstondige opnamestop gezorgd. De veertig figuranten en professionele acteurs gebruiken de pauze voor een kop koffie en een broodje. Er wordt Nederlands, Duits en Engels gesproken, want de cast is internationaal.

‘Verradelijke liefde’ is de titel van een Nederlandse speelfilm, die volgend jaar ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid, in roulatie gaat. Het is een productie van CFX Squad Studio’s. Opnames in het oosten van Duitsland zijn al gemaakt. Dit weekeinde is Haaksbergen aan de beurt. ‘Een ideale omgeving’, meent de regisseur , ‘alles op en rond dit station is nog zo authentiek’.

Duitse officier

Peter Nillessen (51) uit Coevorden speelt de hoofdrol van officier Ludwig Mengelberg. Opgegroeid in Nederland als zoon van een Duitse vader en Nederlandse moeder. Aan het oostfront heeft hij de verschrikkingen van de oorlog aan den lijve meegemaakt. Mengelberg keert getraumatiseerd terug en komt per trein in Haaksbergen aan.

De Duitse officier wordt ingekwartierd bij de familie Wesseling. Op de Saksische boerderij van dit gezin zitten ook onderduikers. Dat levert pijnlijke spanningen op voor alle partijen. Als officier Ludwig de schuilplek van de Joodse onderduikers ontdekt, lijkt het lot van hen en de boerenfamilie beslecht. Het verhaal krijgt evenwel een onverwachte wending. Oud- marathonschaatser Erik Hulzebosch is een van de acteurs in dit drama.

Hier een videofragment van de opnamen: https://youtu.be/pJN6UUal7vY

Hier de soundtrack van de film: https://youtu.be/JeyRbvg-DKw

Figuranten voor de film op het perron.
Volledig scherm
Figuranten voor de film op het perron. © Dolf Ruesink

Enschede e.o.