Orkest Haaksbergse Harmonie op scherp onder leiding van Jacob de Haan

VideoHAAKSBERGEN - Het voltallige orkest van de Haaksbergse Harmonie staat na een workshop van Jacob de Haan weer op scherp. De internationaal vermaarde componist ziet elk niveau als uitdaging. „Doel is het maximale uit een groep te halen.”

Dat lijkt deze zaterdag goed gelukt als de orkestleden om 18.00 uur aanschuiven voor het buffet. Nog twee uurtjes en dan gaan ze de ingestudeerde stukken van de Groningse componist voor publiek spelen. Het begint wat weifelend als de in totaal 75 orkestleden, waarvan twintig gastblazers, de eerste aanwijzingen van Jacob de Haan opvolgen met hun blaasinstrument.

Ijs gebroken

Maar snel lijkt het ijs gebroken en constateert de gastdirigent van het Haaksbergse gezelschap emotie in hetgeen hij hoort en ziet. ,,Het is eerst even wennen. Je voelt eerst altijd een soort terughoudendheid, bescheidenheid misschien ook, terwijl ik emotie in de muziek wil zien. Die was er op een gegeven moment. Dan kun je verder.”

Dat musici dezelfde taal spreken blijkt ook deze repetitiesessie als De Haan kort uitlegt hoe hij het wil hebben en meteen goedkeurend knikt als het orkest weer inzet. Hoornblazer Wilco Slotboom beaamt de woorden van de eigen muzikaal leider Hugo Masselink dat de workshop motiverend werkt. „Je bent hoe dan ook geneigd geconcentreerder te luisteren en scherper in de uitvoering.” „Vreemde ogen dwingen, zeg ik altijd maar”, vult De Haan aan.

Wereld over

Jacob de Haan reist de hele wereld rond, werkt met de beste musici, maar rijdt net zo graag naar Haaksbergen om zijn kennis en ervaring uit te dragen. „Het is altijd een welkome muzikale afwisseling. Bovendien kom ik graag naar Twente en de Achterhoek. De streek heeft iets bijzonders met blaasmuziek.” 

Dirigent Masselink geeft aan dit soort sessies vaker te willen. „Om de frisheid te behouden willen we dit herhaaldelijk doen. Dit orkest kan echt nog slagen maken.”

Volledig scherm
Componist en dirigent Jacob de Haan studeert muziekstukken in samen met de Haasbergse Harmonie in theater De Kappen die zaterdagavond ten gehore worden gebracht. © Reinier van Willigen

Enschede e.o.