Volledig scherm
Jos en Trudie Westendorp en tweelingzus Bo bij het graf van Bibi (25). © Kruispunt

Ouders Bibi vertellen over
verlies van tweelingdochter

HAAKSBERGEN - Hoe verwerk je het verlies van je 25-jarige dochter, de helft van een tweeling? Hoe ga je als ouders samen én afzonderlijk verder? Hoe voelt dat als het samenvalt met de komst van nieuw leven, met een kleinkind?

Op die vragen geven moeder Trudy en vader Jos Westendorp uit Haaksbergen antwoord in een mini-documentaire die programmamaker Olaf Koelewijn voor het KRO’s tv-rubriek Kruispunt heeft gemaakt. Zij, hun dierbaren en vrienden hebben Bibi Lioba (dat laatste betekent lieveling) op 22 mei 2018 verloren. De beelden zijn zondagavond te zien.

50 lange dagen

Bibi, persoonlijk begeleider bij het Leger des Heils, twee-eiige tweelingzus van Bo en de geliefde van Mark Bergsma, overlijdt aan een tumor die diep in haar hersens is gegroeid. Haar strijd begint 8 dagen voor Pasen vorig jaar en eindigt na 50 lange dagen, in het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG).

Bibi’s jongere zuster Nona is dan hoogzwanger van haar man Jim. Ze verwachten hun eerste kind. Vier dagen nadat Bibi hoort en beseft dat verdere behandeling van het gezwel zinloos is, bevalt Nona van Alina Cornelia Bibi Elevelt. Hun eerste kleinkind wordt geboren op de trouwdag van opa en oma Westendorp. De baby ligt even in de armen van haar doodzieke tante.

Rouwproces

Jos en Trudy zijn afgelopen jaar heen en weer geslingerd tussen vreugde en verdriet, vertelt programmamaker Koelewijn. ,,De ouders en haar tweelingzus Bo spreken openhartig over het rouwproces en over hun zoektocht naar betekenis, in de leegte die Bibi’s dood achterliet.’’

Jos is koster van ‘hun’ Bonifatiuskerk in de wijk Veldmaat, waar Bibi misdienaar was en waar ze met  Mark wilde trouwen. Haar ouders kijken uit op haar graf en worden elke dag met hun grote verdriet geconfronteerd. Koelewijn vraagt welke steun geloof biedt.

Kruispunt, zondag om 22.50 uur op NPO2.  

Volledig scherm
Aflevering van In Herinnering over Bibi Westendorp (25). © Tubantia

Enschede e.o.