Volledig scherm

Ouders uiten onvrede over locatie fusieschool Haaksbergen

HAAKSBERGEN - De plek lijkt bepaald. Toch werd er deze week in de raadszaal flink gediscussieerd over de beste locatie voor de nieuwbouw van fusieschool De Kameleon.

Insprekers Brian Wegdam en Patrick van Dijk verwoordden de zorgen van een aantal ouders van de Theo Scholteschool. Want is de Troubadour wel de beste optie, zoals het college van B en W voorstelt in samenspraak met Stichting Keender? Of is dat toch de Theo Scholteschool, die bij een locatieonderzoek op vrijwel alle fronten als beste uit de bus kwam?

Zorgen
"Wij verbazen ons over de keuze voor de Troubadour en de communicatie hierover", stak inspreker Wegdam direct van wal. "We willen allemaal een nieuwe school, mogelijk met een Integraal Kindcentrum (IKC), en we vinden allemaal dat het te lang duurt. Maar dat mag geen argument zijn om ons zomaar bij de keuze voor de Troubadour neer te leggen."

Beide ouders spreken hun zorgen uit over de verkeersveiligheid, de financiële gevolgen van de locatiekeuze en de ruimte die de nieuwbouwschool aan de Bartokstraat krijgt. Volgens de insprekers is gelijkvloers bouwen van een school van deze omvang met een IKC niet mogelijk op de plek waar nu de Troubadour staat.

‘Geen belemmering’
Wethouder Peter van Vlaanderen ontkent niet dat de nieuwe school twee lagen krijgt, maar liet weten dat dit geen belemmering mag vormen als het aankomt op het bestemmingsplan. Via de zogenaamde kruimelregeling kan versneld een vergunning worden verleend om af te wijken van een bestemmingsplan.

Kind voorop
"Bij ons staat heel duidelijk het belang van het kind voorop, maar wij zijn niet gehoord", verwoordde Van Dijk zijn gevoelens na afloop van de commissievergadering. "Uit het rapport van Grontmij komt heel nadrukkelijk naar voren dat de Theo Scholteschool de beste locatie vormt. Maar dan kom je in een raadzaal waar wordt gepingpongd en waar voorbij wordt gegaan aan de belangen van het kind."

De Theo Scholteschool. ©Google Streetview

Belangen
Steekhoudende argumenten om toch de voorkeur uit te spreken voor de Troubadour hebben Van Dijk en Wegdam niet gehoord. "Het gaat om vele leerlingen die hier de komende 40 jaren onderwijs krijgen, maar wij krijgen sterk het gevoel dat de gemeente de oren laat hangen naar een kinderopvangorganisatie die deel wil uitmaken van het IKC. Het lijkt erop dat de belangen van die partij sterker wegen dan de aspecten veiligheid en ruimte."

Van Dijk en Wegdam voelen zich niet gehoord. Niet door de coalitiepartijen in de gemeenteraad en niet door de directies van de fusiescholen. Binnenkort gaan beide ouders in gesprek met Stichting Keender in de hoop alsnog duidelijkheid te krijgen.

Volledig scherm
Troubadour Haaksbergen © Frans Nikkels

Enschede e.o.