Volledig scherm
© Frans Nikkels

Parochiebestuur onder vuur na verkoop deel pastorie Haaksbergen

HAAKSBERGEN - Parochianen hebben kritiek op de wijze waarop het parochiebestuur de pastorie aan de Markt van de hand heeft gedaan. Een groot deel van het monumentale pand is verkocht aan Grieks restaurant Sirtaki. Parochianen zijn daarover dinsdagavond door het bestuur van de Franciscusparochie geïnformeerd.

Medio 2015 meldden de eigenaren van Sirtaki zich bij het parochiebestuur. Het parochiebestuur vond het beter daarover geen openheid van zaken te geven. "Er waren meer partijen geïnteresseerd. We hadden dan steeds moeten vertellen dat een partij zich had gemeld, maar dat die zich ook weer had teruggetrokken. Dat zou alleen maar onrust geven", aldus vicevoorzitter André Leferink van het parochiebestuur. De parochianen waren allerminst tevreden over de gang van zaken en laakten de handelwijze van het bestuur. "U had ons eerder moeten informeren. Het is nu een voldongen feit. Dit is een kwalijke zaak", sprak een van de bezoekers.

Verbouwing
Sirtaki heeft, gezien vanaf de Markt, het rechterdeel van de pastorie gekocht. De eigenaren van het restaurant willen in de zomer van 2017 van de Molenstraat naar de Markt verhuizen. Eerst moet binnen nog grondig verbouwd worden. Het aanzicht blijft vanwege de monumentale status in stand.

Kosten
Het pastoriebestuur heeft het deel van het monumentale pand verkocht om kosten te besparen. Met de koop was 480.000 euro gemoeid. Een deel van dat bedrag wordt geïnvesteerd in een parochieel centrum. Daarvoor zijn de Pancratiuszaal in het linkerdeel van de pastorie en het achterliggende gebouw het Steegje in beeld.

Locaties afstoten
Het parochiebestuur moet in de toekomst nog meer gebouwen afstoten. "De huidige locaties (waaronder Loudeszaal, Lourdeskerk en Ariënshuis, red.) kunnen we tot 2020 in stand houden. Daarna komen we in de knel", zegt Leferink. Hij zegt dat zich al veel geïnteresseerden hebben gemeld, maar dat geen enkele partij aan de wensen van het parochiebestuur kan voldoen.

Enschede e.o.