Volledig scherm
© Carlo ter Ellen DTCT

Pittoresk hofje in historische verpakking: Poetengraadhof in Haaksbergen

MaaiveldHAAKSBERGEN - In Haaksbergen verrees een pittoresk hofje in historische verpakking. Kabouterdorp in De Veldmaat.

Alleen de naam brengt je al in de stemming. Poetengraadhof: daar wil je gelijk naartoe. Zeker weten ook dat er daar maar een van is in heel Europa. Hoe wijd de wereld ook is, een Poetengraadhof vind je alleen in Haaksbergen.

Wie de moeite neemt om ernaartoe te gaan , wordt niet teleurgesteld. De Poetengraadhof ziet er precies zo uit als je zou verwachten: geen meeslepende nieuwbouw, maar de eenvoudige gezelligheid van weleer, architectuur uit de tijd dat het Nedersaksisch nog geen convenanten of speciale verenigingen nodig had om overal in de steden en dorpen van Twente te worden gesproken.

Nostalgie

Het nieuwe hofje in Haaksbergen ademt een en al nostalgie. Het ligt aan de rand van De Veldmaat, verstopt tussen nieuwbouwwoningen die iets meer van deze tijd zijn dan de Poetengraadhof. Dat er een architect aan te pas is gekomen (Walter Olde Engberink van L & O Architecten uit Haaksbergen) is misschien nog wel de grootste verrassing. Bij zoveel retro-elementen zou een goed werkend kopieerapparaat eigenlijk al voldoende moeten zijn.

Simpel

Het ontwerp is zo simpel als maar kan. Na Borne, waar in de Bornsche Maten ook al een soort Tuindorp verrees, heeft nu ook Haaksbergen zijn eigen versie van de vroeg-twintigste-eeuwse wijk in Hengelo die altijd een inspiratiebron is geweest voor architecten. Wat elders een hele wijk is, blijft in Haaksbergen echter beperkt tot een simpel hofje toegankelijk via een stenen boog. De witte huisjes met rode pannendaken daarachter vormen een aaneengesloten wand die een binnenplein omringen.

Een bord naast de toegangsboog geeft aan dat er niet harder mag worden gereden dan vijf kilometer en dat pakketbezorgers er geen toegang hebben. Op het pleintje is het stil. Als op een begijnhof of in kabouterdorp. Hoge puntgevels onderbreken de lage witte huisjes die volstrekt symmetrisch aan twee zijden van de breed uitwaaierende toegangspoort zijn vastgeplakt. De huizen grenzen direct aan de straat. De tuinen, met uitzicht op de rest van de wijk, liggen aan de achterzijde en houden de bewoners mogelijk nog een beetje in het hier en nu van de moderne tijd.

Woongenot

Dat ze er wonen, valt best te begrijpen. Met het woongenot in de Poetengraadhof zal niets mis zijn. Hun hofje is in zekere zin een oase in een negorij van weinig verheffende nieuwbouw. Liever een gezellig en keurig Tuindorp met een toefje Pathmos dan een nieuwe wijk waar die gezelligheid ver te zoeken is.

Dat hedendaagse ontwerpers zo uitvoerig putten uit de voorraadkast van het verleden, geeft echter ook te denken. Nog meer Poetengraadhofjes, en we hebben binnenkort helemaal geen architecten meer nodig.

Volledig scherm
© Carlo ter Ellen DTCT
Volledig scherm
Haaksbergen - Poetengraadshof in Tuindorp-Pathmosstijl voor architectuurrubriek Boven het Maaiveld van Herman Haverkate. editie alle Foto Carlo ter Ellen DTCT CTE20181018 © Carlo ter Ellen DTCT
Volledig scherm
Haaksbergen - Poetengraadshof in Tuindorp-Pathmosstijl voor architectuurrubriek Boven het Maaiveld van Herman Haverkate. editie alle Foto Carlo ter Ellen DTCT CTE20181018 © Carlo ter Ellen DTCT

Enschede e.o.