Volledig scherm
Foto: Emiel Muijderman

'Plattelandswoning' doet haar intrede in Haaksbergen

HAAKSBERGEN - Het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied is klaar. Maarliefst 147 zienswijzen werden ingediend. Nieuw is de komst van zogenaamde plattelandswoningen in het buitengebied.

Volgens wethouder Marcel Diepenmaat biedt deze nieuwe functie de mogelijkheid op burgerbewoning naast agrarische activiteiten.

"Op het platteland zijn veel bedrijfswoningen", legt Diepenmaat uit. "Meestal bewoond door de agrarische ondernemer. Als deze agrariër stopt met zijn bedrijf, vervalt ook de functie bedrijfswoning." In zo'n geval was de gemeente genoodzaakt om de bestemming van het huis terug te brengen naar burgerwoning. Met als gevolg dat omliggende agrariërs te maken krijgen met extra regels rond stank- en geluidsoverlast. Diepenmaat: "Daarvoor is de plattelandswoning bedacht. Een burgerwoning, maar zonder regels over de afstand tot agrarische bedrijven. Zo voorkomen we dat het landelijk gebied op slot komt te zitten."

Het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied moet nog worden goedgekeurd door de gemeenteraad en de provincie Overijssel. Ook mogen de 147 bezwaarmakers waarschijnlijk hun zienswijze toelichten aan de raadsfracties. In het bestemmingsplan krijgen negen zomerhuisjes, tot ongenoegen van de provincie Overijssel, een permanente woonbestemming. In 2004 zette de Raad van State, na jarenlang soebatten, juist een streep door een gedeelte van het oude bestemmingsplan vanwege permanente woonbestemmingen van recreatiewoningen in het buitengebied.

Lees morgen meer over het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied in de TC Tubantia editie Haaksbergen van woensdag 6 februari

Enschede e.o.