Volledig scherm
© Lars Smook

Raad schrikt van forse stijging ozb in Haaksbergen

HAAKSBERGEN - Haaksbergen bevindt zich in financieel zwaar weer. Ondanks een verhoging van de onroerendezaakbelasting, duikt de gemeente volgend jaar bijna 2,1 miljoen euro in het rood.

„Laat de provincie maar meekijken, want zoals het er nu uitziet, drijven de wethouders Haaksbergen de afgrond in,” zegt Annette Nijhuis van Haaksbergen Centraal. Woensdag meldde het college dat de begroting voor 2020 en de verwachtingen voor daarna niet op orde zijn. Hierdoor volgt mogelijk opnieuw preventief toezicht. Van 2014 tot en met eind 2016 keek de provincie ook al mee over de schouder van de gemeente.

„Juni vorig jaar was er een reserve van 3 miljoen euro. Die is weg”, zegt Nijhuis. Sterker nog, het te verwachten tekort van volgend jaar bedraagt 2,1 miljoen euro. Het college wijst daarbij naar het Rijk. De gemeente wordt geconfronteerd met stijgende zorgkosten, terwijl de rijksbijdragen dalen. Een te eenvoudige vingerwijzing, meent Nijhuis. „Dit college heeft de volledige reserve erdoorheen gedraaid.” Een forse verhoging van de onroerendezaakbelasting (ozb) wil ze niet. 

Rekening bij inwoners

Ook Gea Costeris van DAP meent dat het college de hand in eigen boezem moet steken. Eerst bezuinigen op de ambtelijke organisatie, voordat de rekening wordt neergelegd bij de inwoners, is haar advies. Costeris betwijfelt of preventief toezicht kan worden afgewend met een woonlastenverhoging. „Sterker nog, omdat het meerjarenperspectief niet sluitend is, kan Haaksbergen zomaar een Artikel 12-gemeente worden.” Met die toezichtvorm verliest de gemeente financiële zelfstandigheid. „In dat geval krijgt de gemeente wel extra geld van het Rijk. Maar dat mag door het college nooit als lapmiddel worden gebruikt om de boel weer op orde te krijgen.”

„Als het college nu niets doet, raken we onze zelfstandigheid kwijt”, zegt Jeffrey Rouwenhorst van DJW, die ook vreest dat Haaksbergen richting een Artikel 12-status gaat. De maatregelen die het college wil nemen om dat te voorkomen, noemt hij triest. „Burgers en ondernemers moeten de rekening betalen voor het wanbeleid van dit college. Daar gaan wij niet mee akkoord.”

‘Geen alternatief’

Coalitiepartijen CDA, VVD, PvdA en GGH zijn niet blij met de voorgestelde verhoging van de ozb, maar zien geen alternatief om de gemeentelijke pot aan te vullen. De lastenverzwaring is nodig om hulp te kunnen blijven bieden aan inwoners die dat nodig hebben, om voorzieningen in Haaksbergen in stand te houden én om preventief toezicht door de provincie af te wenden.  Voor dat laatste is D66 niet huiverig, meldt Gert-Jan Vonkeman. „Leuk is anders. Je moet overal verantwoording over afleggen. Toch heeft de provincie ons de vorige keer goed begeleid. Helaas is het geen duurzame oplossing, blijkt nu. Dat is zuur.”

Enschede e.o.