Volledig scherm
© Carlo ter Ellen

Rapport: Gemeente Haaksbergen, organisatie én chauffeur onderschatten gevaar stunt monstertruck

DEN HAAG/ HAAKSBERGEN - De gemeente Haaksbergen heeft bij het verlenen van de vergunning voor de fatale monstertruckshow in september te weinig oog gehad voor de veiligheid. Dat concludeert de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) in het rapport over het ongeluk, dat woensdag is gepubliceerd.

Niet alleen de gemeente, maar ook de organisator van het evenement en de bestuurder van de monstertruck hebben de gevaren niet onderkend, aldus de OVV.

Gemeenten
De OVV heeft vooral gekeken naar de vergunningverlening en niet naar de schuldvraag en de technische oorzaken. De bedoeling van het onderzoek van de OVV is dat er lessen voor de toekomst uit getrokken kunnen worden. Dat geldt niet alleen voor Haaksbergen, maar ook voor andere gemeenten.

Evenement
Volgens de OVV was de vergunningverlening „in allerlei opzichten gebrekkig”. De Onderzoeksraad wijst erop dat de organisator van het monstertruckevenement veel te laat een vergunning aanvroeg, maar dat de gemeente daar soepel mee omging. Ambtenaren wilden de organisator graag helpen „mede vanwege het belang van het evenement en zijn goede naam”. De vergunning kwam pas vier dagen voor het evenement rond. Ambtenaren wisten bovendien niet genoeg over veiligheid en vroegen de hulpdiensten niet om advies.

Alert
Burgemeester Hans Gerritsen was verantwoordelijk voor de veiligheid in zijn gemeente, maar hij was niet betrokken genoeg bij het verlenen van de vergunning. Zo wist hij niet wat er precies op het programma van het evenement stond. De onderzoekers noemen dat „een gebrek aan alertheid”.

'Betekenisloos'
Dat er in de vergunning voor de stuntshow met de monstertruck in Haaksbergen stond dat de veiligheid van het publiek gewaarborgd moest
zijn en dat er dranghekken moesten worden geplaatst, noemt de OVV woensdag 'betekenisloos'. „Er is op zijn best sprake van een toevallige relatie tussen de getroffen maatregel, het plaatsen van dranghekken, en de eventuele reductie van het risico”, vindt de raad.

Vergunning
De OVV haalt daarmee de verdediging van burgemeester Hans Gerritsen van de Twentse gemeente onderuit. Gerritsen zei eerder dat hij de vergunning voor de fatale monstertruckshow ook had afgegeven als hij zich vooraf in meer bijzonderheden had verdiept. Hij negeerde daarmee het advies van zijn eigen commissie Bezwaarschriften, die vond dat de hele vergunning moest worden vernietigd.

'Geen sprake van'
'Het gaat erom dat de burgemeester weloverwogen een besluit neemt welke aanwezigheid van risico opweegt tegen de andere belangen die met het plaatsvinden van het evenement gemoeid zijn. Juist van zulke bewuste overweging was in het geval van AutoMotorSportief 2014 geen sprake.'

Lees hier de volledige onderzoeksrapporten

Enschede e.o.