Volledig scherm
Rico-Jay uit Haaksbergen © RV

Rico-Jay (9) uit Haaksbergen kan eindelijk naar Amerika voor operatie

HAAKSBERGEN - Rico-Jay gaat naar Amerika. Het kinderziekenhuis in Boston heeft laten weten dat hij op 31 oktober terecht kan voor zijn behandeling. Heel Twente en ook de Achterhoek zamelden meer dan een jaar geld in om de medische behandeling voor het jongetje uit Haaksbergen mogelijk te maken.

Rico-Jay lijdt aan een dolicho-megacolon, een ernstige afwijking aan de dikke darm. Diverse artsen in Nederland bogen zich over zijn ziekte maar zagen geen kans hem te helpen. Dr. Leonel Rodriguez van het ziekenhuis in Boston zag echter wel mogelijkheden. Hij denkt dat een ingrijpende operatie Rico-Jays leven aanzienlijk kan verbeteren. Probleem is echter dat zorgverzekeraar VGZ deze behandeling niet vergoed: alleen de standaard Nederlandse behandeling komt voor vergoeding in aanmerking. Vandaar dat vorig jaar een inzamelingsactie werd gestart.

Inmiddels is er ruim 68.000 euro bij elkaar verzameld, via allerlei speciale acties, anonieme donaties en de gift van tv-presentator Jan de Hoop, die dankzij deelname aan het programma Weet Ik Veel 16.000 euro verdiende voor Rico-Jay’s operatie. Het is bijna genoeg; de eerste trip naar Amerika voor onderzoek en diagnose kostte al 35.000 euro. Voor de komende behandeling is 45.000 euro begroot. Rico-Jay’s moeder, Reinette de Boer, hoopt dat die laatste paar duizend euro er “op de één of andere manier wel komen.”

Wachten

Het mailtje van het ziekenhuis, dat woensdagavond binnen kwam in Haaksbergen, leidde niet tot uitbundige taferelen. Boston had laten weten dat de operatie in de zomervakantie kon plaatsvinden, maar dat werd steeds opnieuw uitgesteld. Het laatste bericht was dat het eind september zou worden, en nu blijkt het dus eind oktober te zijn. De familie is inmiddels een beetje murw geslagen door het voortdurende wachten. Reinette de Boer: “Ik was bijna teleurgesteld, maar Rico-Jay zei meteen, “mam, al moet ik nog een maand wachten, het belangrijkste is dat ik nu eindelijk geopereerd wordt.”

Vanaf 31 oktober moet Rico-Jay nog diverse onderzoeken ondergaan; de operatie staat gepland voor 8 november.

Enschede e.o.