Volledig scherm
De intocht van Sinterklaas was goed geregeld, maar in het dorp was weinig aankleding te vinden. Een enkele ondernemer heeft pakjes of vlaggetjes in de etalage. © Bert Kamp

Sint in Haaksbergen, versiering mag onsje meer zijn

HAAKSBERGEN - De Sint is weer in Haaksbergen. Z’n Pieten halen deze zaterdag alles uit de kast om er een wervelende intocht van te maken. Ook in de Veldmaat wacht Sinterklaas een warm onthaal.

Het station van de MBS staat vol met kinderen en hun ouders. De allerkleinsten mogen bij pappie op de schouders om de Sint in stoomtrein aan te zien komen. Op hetzelfde moment is er op de Markt nog weinig te doen. De dansgroep van Steps draait lekker warm op sinterklaasliedjes en de paar kinderen die de drukte bij de MBS mijden, dansen vrolijk mee.

Rookwolken

Het is alleen nog even spannend of Sint wel op tijd is. Want de burgemeester heeft uit betrouwbare bron vernomen dat er problemen zijn met de stoomtrein. „Van Dieuwertje Blok gehoord.” Maar als in de verte grote rookwolken boven het spoor zichtbaar zijn, is iedereen gerustgesteld.

Volledig scherm
© Bert Kamp

Vlaggetjes

Ondertussen doen mensen in het dorp gewoon hun boodschappen. Bij de slijter en de juwelier hangen cadeautjes in de winkeletalage en aan de overkant hebben ze bij een modewinkel in ieder geval de moeite genomen Sinterklaasvlaggetjes op te hangen. En er is gratis chocolademelk om je op te warmen.

Gratis

De Perspiet wil er niet veel over zeggen, behalve dat er veel gratis wordt gedaan omdat er eigenlijk geen geld is voor een warm onthaal van Sinterklaas in Haaksbergen. „De muziekmeneer van Party Power doet het helemaal gratis en de verkeersregelaars willen ook geen geld omdat ze weten dat het er niet is. Die nemen genoegen met een kop koffie met iets lekkers erbij.”

Volledig scherm
© Bert Kamp

Online

Wel een beetje raar, klinkt het, als ondernemers graag willen dat Sint bij hen in de winkel cadeautjes koopt in plaats van online. „Daar heeft men wel een punt", beaamt een woordvoerder van de ondernemers. „De intocht ziet echt top uit. Weer beter dan vorig jaar. En dat terwijl de organisatie het niet makkelijk heeft. Voor een gering bedrag wordt de optocht georganiseerd. Maar achter de schermen wordt hard gewerkt om dit soort activiteiten via een vorm van belasting te bekostigen en bestaande evenementen te verbeteren. Er gebeurt echt wel wat, maar het kost even tijd.”

Potje

Later op de middag arriveert Sint in de Veldmaat. Ook hier verlenen ondernemers gratis hun medewerking, maar er is ook een potje voor de intocht. „De kosten komen uit een pot van de gezamenlijke Veldmaatse ondernemers”, laat Martijn Breukers weten. „Dat hebben we hier goed geregeld met elkaar.”

Volledig scherm
© Bert Kamp

Enschede e.o.