Volledig scherm
Schoolbestuur Keender wil iet wachten op nieuwbouw Basisschool Holthuizen tot 2023. © Reinier van Willigen

Snel begin nieuwbouw Haaksbergse fusieschool

Dubbeltje op zijn kantHAAKSBERGEN - De Stichting Keender wil dat er in 2020 wordt begonnen met de nieuwbouw van de fusieschool dr. Ariëns - De Holthuizen. Leerkrachten en directies zijn het lange wachten meer dan zat.

Duidelijkheid. Daar ging het gisteravond vooral om tijdens een inspraakmogelijkheid in de gemeenteraad. Na het verschijnen in 2013 van een haalbaarheidsonderzoek naar nieuwbouw en fusie van de gezamenlijke basisscholen De Holthuizen en dr. Ariëns, gebeurde er vanuit de gemeente niets meer. Teams van beide scholen zijn daarentegen wel meteen aan de slag gegaan door nauw samen te werken in aanloop naar die definitieve samenvoeging. Zij spraken gisteren na afloop van de inspraakmogelijkheid hardop uit klaar te zijn, ook voor de fysieke fusie.

Uitstel

Het jarenlang vooruitschuiven van een beslissing door de gemeente, die ondertussen ook nog met een renovatieplan als alternatief op de proppen komt als schraalhans keukenmeester is, valt slecht bij de mensen die er dagelijks moeten werken. Voorzitter Debby Verhoeve van het college van bestuur van de overkoepelende scholenorganisatie Keender wilde in de begroting duidelijk hebben omschreven dat nieuwbouw van de scholen de voorkeur van de gemeente behoeft en Verhoeve hoort tegelijkertijd graag dat er in 2020 met die nieuwbouw wordt begonnen.

Energiekosten

„De gemeente heeft zich meerdere keren enthousiast uitgesproken over nieuwbouw en moet daar nu mee doorpakken. Jaarlijks vliegt er voor 90.000 euro aan energiekosten de lucht in. Heel veel geld dat je beter in de bouw van een nieuwe school waar duurzaamheid, veiligheid en hygiëne voorop staat, kunt steken." En zo gaf Verhoeve nog een aantal argumenten aan om nu door te pakken met nieuwbouw, waarbij ze het alternatief van renovatie van het schoolgebouw als zeer onverstandig bestempelde. „Veel te duur en de ambities die in nieuwbouw zitten, ga je er niet mee halen.”

Geen onderhoud

In tegenstelling tot de dr. Ariënsschool, die eigendom is van de Stichting Keender, is de Holthuizen in 2010 door de gemeente aangekocht. „Sindsdien is er niet in dat schoolgebouw geïnvesteerd en zijn alleen de meest noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd. Het gebouw is zwaar verouderd." Ook de maandelijks stijgende kosten van bouwmaterialen was voor Verhoeve een reden om te pleiten voor een snelle start van de nieuwbouw. „Als voorzitter van de raad van toezicht is het mijn verantwoordelijkheid om de gemeente op deze enorme verspillingen te wijzen. Van 10 jaar lang 90.000 euro aan energiekosten voor deze verouderde gebouwen, kun je een nieuwe school neerzetten. We horen graag van de raad dat we het proces in gang kunnen zetten en dat de school in 2023 klaar is.”

  1. Sterren Stralen-boom bij Danspaleis komt uit Beckum

    Sterren Stra­len-boom bij Danspaleis komt uit Beckum

    NEEDE/EIBERGEN - De grote kerstboom van de actie ‘Sterren Stralen’ van de Rotaryclubs Neede en Haaksbergen komt dit jaar uit Beckum. Na een oproep meldde zich de familie Winters met een mooie grote spar uit haar tuin. De boom werd afgelopen weekend gezaagd en naar de plek gebracht waar sinds 2004 elk jaar lichtjes voor het goede doel worden ontstoken: op de driesprong van Eibergen, Haaksbergen en Neede bij het voormalige Danspaleis en de oude N18.

Enschede e.o.