Volledig scherm
© Wenke Zwijnenberg

Spelen op straat in Haaksbergen tegen bouwverkeer

HAAKSBERGEN - Het heeft niets met de Nationale Buitenspeeldag te maken. Het afsluiten van de Urkerzijweg, waar haar kinderen woensdagmorgen hinkelden en jeu de boules speelden, is een protest tegen het bouwverkeer dat zich, op weg naar de schaapskooi in aanbouw, niet aan de gemaakte afspraken houdt.

„Twee busjes hebben al rechtsomkeer gemaakt”, vertelt Wenke Zwijnenberg, die haar auto dwars op de weg heeft geparkeerd. Eerst waren het vrachtwagens die te groot waren voor de Schapendrift, nu zijn het busjes. Maar die heb ik teruggestuurd.” Een actie die haar, naar eigen zeggen, door de inzittenden niet in dank is afgenomen.

Afspraken
„Maar er wordt te hard gereden en afspraken over de route worden niet opgevolgd”, stelt Zwijnenberg. Het bouwverkeer dient de Welmerweg en vervolgens de nog onverharde Schapendrift te nemen. Een route die volgens Zwijnenberg met de buurt, de gemeente, de aannemer en de Stichting Schaapskudde Haaksbergen is afgesproken. „Maar dat gebeurt niet. Het bouwverkeer komt met soms wel tachtig kilometer per uur over de Urkerzijweg”

Spelen
„Dit is geen protest tegen de komst van de schaapskooi”, vertelt Zwijnenberg. „De meningen in de buurt daarover zijn verdeeld. Ik ben voor, maar wil niet de hele dag dat zware verkeer over de weg.” Of er de rest van de week ook op de Urkerzijweg wordt gespeeld? Zwijnenberg is er nog niet over uit. „Ik heb kleine kinderen, een keer is de maat vol. Nou kan ik me wel de hele dag gaan frustreren, maar ik kan er ook met de kinderen iets leuks van maken.”

Onmacht
Wim ten Voorde van de Stichting Schaapskudde Haaksbergen begrijpt de frustraties, maar stelt dat het om overmacht gaat. „Na alle regen van de afgelopen periode is de Schapendrift onbegaanbaar. Het verkeer rijdt zich er vast.” De zandweg afdekken met staalplaten kost volgens Ten Voorde een kleine vijftien mille. Geld dat de stichting niet heeft. „Bovendien is de weg van de gemeente. We hopen daarom dat de semi-verharding zo snel mogelijk wordt aangebracht.”

Enschede e.o.