Volledig scherm
Danspaleis is helemaal vernieuwd, maar mag voorlopig nog niet open © Cees Elzenga / hetoog.nl

Streep door vergunning voor Danspaleis Haaksbergen

Discotheek Haaksbergen, het voormalige Danspaleis, gaat voorlopig niet open. De gemeente zegt niet alle stukken voor de vergunningen te hebben ontvangen en is het wachten zat. De uitbaters reageren verbaasd.

„De deuren gaan nog dit jaar open, absoluut”, zei uitbater Bernard ’t Jong vorige maand tegen deze krant. Maar die kans is verkeken nu de gemeente Haaksbergen de vergunningaanvragen voor Discotheek Haaksbergen niet langer incompleet op het bureau wil laten liggen. 

Ondanks herhaaldelijk aandringen van de gemeente, zijn de benodigde stukken bij de aanvraag van de verplichte vergunningen nog altijd niet ingeleverd. De gemeente heeft uitbaters ’t Jong en Ruben Jansen schriftelijk laten weten dat ze de vergunningaanvraag niet langer behandelen. Beide heren stellen deze brief niet te hebben ontvangen en willen in gesprek met de gemeente.

Roemruchte disco

Volledig scherm
De enthousiaste plannen van de initiatiefnemers ten spijt is het voormalige Danspaleis nog altijd niet heropent. © Emiel Muijderman

Eind vorig jaar werd bekend dat ’t Jong en Jansen de ooit roemruchte discotheek op de grens van Haaksbergen met Eibergen en Neede nieuw leven willen inblazen. De openingsdatum werd vervolgens steeds verschoven, van februari, naar april, mei tot aan ‘eind dit jaar’. 

De uitbaters waren afhankelijk van een ‘aantal dingetjes’, waaronder de behandeling van de vergunningaanvraag. Een jaar nadat de initiatiefnemers hun plannen uit de doeken hebben gedaan, zijn de papieren voor het verkrijgen van de drank- en horecavergunning en de omgevingsvergunning nog altijd niet ingeleverd, laat de gemeente weten.

Gemeente is het zat

Inmiddels is de gemeente het wachten zat en heeft de uitbaters schriftelijk laten weten dat de aanvraag voor de drank- en horecavergunning buiten behandeling is gesteld. „Dit vanwege ontbrekende stukken en gegevens die ook na herhaaldelijke verzoeken niet zijn geleverd”, laat een woordvoerder weten. „Als de uitbaters een drank- en horecavergunning willen, dan moet er een compleet nieuwe aanvraag worden ingediend.” 

De doorlooptijd voor het behandelen van zo'n vergunning is gemiddeld acht weken, is te lezen op de gemeentelijke website. ’t Jong reageert verbaast. Hij stelt de vergunningaanvraag wel degelijk compleet was. De brief die de gemeente hem en zijn kompaan heeft gestuurd, heeft hij naar eigen zeggen nooit ontvangen.

Ondertussen zijn er in het voormalige Danspaleis al wel enkele feesten gehouden. Try-outs, waarvan de gemeente op de hoogte is’, zei ’t Jong daar eind vorige maand over in deze krant. De gemeente heeft hem en zijn partner Jansen echter laten weten dat die activiteiten vergunningplichtig zijn. Op de eigen website verwijst de gemeente naar de Drank- en Horecawet waarin is opgenomen ‘dat het verboden is om zonder vergunning een horecabedrijf of slijtersbedrijf uit te oefenen.’

Wat de gevolgen daarvan zijn voor de uitbaters, kan de woordvoerder van de gemeente nu nog niet zeggen. „We beraden ons hierop.” 

Benieuwd hoe Danspaleis er na 10 jaar leegstand uit ziet? Dat zie je in onderstaande video: 

Enschede e.o.