Volledig scherm
Bestuursleden Karel van der Lecq (r) en Dick Dijkman(m) en Egbert Molderink bij het gedeelte dat is bestemd voor natuurbegraven © Annina Romita

Stuk bos in Haaksbergen ingericht als natuurbegraafplaats

HAAKSBERGEN - De Stichting Hervormde Begraafplaats Haaksbergen (HBH) heeft op haar kerkhof aan de Buurserstraat een stukje ongerept bos ingericht als natuurbegraafplaats. Voorlopig met 80 ruime plekken die na verloop van tijd helemaal worden opgenomen door de natuur.

De hervormde begraafplaats staat open voor mensen met welke levensovertuiging dan ook benadrukt voorzitter Karel van der Lecq. ,,De naam stamt nog uit de tijd dat de grond eigendom was van de hervormde kerk. Al geruime tijd is de stichting de eigenaar."

Natuur
Terug naar de natuur, dat gaat op iets andere voorwaarden dan een reguliere teraardebestelling. De kist of urn moet van natuurlijk afbreekbaar materiaal zijn. Datzelfde geldt voor de lijkwade of kleding die de overledene draagt. Bril, sieraden en prothesen mogen niet mee het graf in. Het graf wordt toegedekt met de oorspronkelijk humus. Slechts een boomschijf met inscriptie herinnert aan degene die er zijn of haar eeuwige rust heeft gevonden.

Kosten
Een enkel natuurgraf kost 1.500 euro, een dubbel graf 2.250 euro en een urnengraf 1.100 euro. Daarbij is alles inbegrepen, behalve het honorarium voor het delven. ,,Op het natuurgedeelte gaan we overigens voor het eerst bóven elkaar begraven.

Een mooi plekje voor later kan bij leven al worden gereserveerd. Samen met gastvrouw Jannie de Greef (telefoon 0654964603) kunnen belangstellenden of nabestaanden een natuurgraf uitzoeken. Op donderdag 2 februari is er een infobijeenkomst in de Richtershof (Jhr. Von Heijdenstraat 6). Aanvang 19.30 uur.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

Enschede e.o.