Volledig scherm
Subway aan de Hibbertsstraat © Google Streetview

Subway in Haaksbergen is vergunning kwijt na ‘treiterij bovenbuur’

HAAKSBERGEN - Broodjeszaak Subway, die sinds december 2017 aan de Hibbertsstraat is gevestigd, is de exploitatievergunning kwijt. 

De vergunning, waarin zaken als openbare orde en veiligheid zijn geregeld, werd maart vorig jaar afgegeven. Een bewoner van een appartement boven de zaak diende succesvol bezwaar, de vergunning is ingetrokken. „Het wordt ons gewoon niet gegund”, stelt uitbater Alexander Faals.

Roken

De bovenbuur klaagde over ‘hinder van klanten die op het terras van Subway roken’. De uitbater heeft enkele tafels en stoelen voor de deur geplaatst. Volgens de bezwaarmaker is de stoep daar te smal voor. Tijdens de behandeling van het bezwaar bleek dat het terras niet op gemeentegrond staat, maar op grond van de vereniging van eigenaren. Die geeft geen toestemming voor het terras. 

Niet meteen dicht

Reden voor de gemeente om de vergunning in te trekken. „Dat betekent niet dat Subway per direct dicht moet”, meldt een woordvoerder van de gemeente. De uitbater moet een nieuwe vergunning aanvragen waaruit blijkt dat aan alle regels wordt voldaan. Totdat die aanvraag wordt behandeld, mag de zaak open blijven.

Hetze

Eigenaar Alexander Faal heeft de exploitatievergunning al opnieuw aangevraagd. „Passend bij de geldende regels”, zegt hij. Volgens de uitbater voert één enkele bovenbuur een hetze tegen zijn onderneming. „Het wordt ons elke keer weer moeilijk gemaakt.” Klachten over stank en daarna over vet werden ingediend. „We werken niet eens met vet, dat weet de gemeente ook. Bij inspecties is dan ook niets aangetoond.”

Tot de behandeling van de vergunning blijft Subway geopend. Faal verwacht dat hij ook daarna met zijn zaak aan de Hibbertsstraat kan blijven. „Wij blijven gewoon bestaan. Want op deze persoon na is Haaksbergen blij met onze broodjes.”

Enschede e.o.