Het is rustig op straat en in het buitengebied. Weinig bezoekers te zien, zoals hier in het Scholtenhagenpark.
Volledig scherm
Het is rustig op straat en in het buitengebied. Weinig bezoekers te zien, zoals hier in het Scholtenhagenpark. © Carlo ter Ellen

Surreële beelden van lege straten en pleinen in Haaksbergen

Lege straten waar de enige zichtbare auto's op een parkeerplaats staan. Een leeg marktplein waar een enkele fietser voorbijrijdt. Gesloten winkelpanden, lege sportvelden. Inmiddels een bekend straatbeeld, maar monteer ze achter elkaar en het neigt beklemmend te worden.

Surreële realiteit

Het zijn surreële beelden die het filmpje Haaksbergen in coronatijd laat zien. Maar het is wel de realiteit van vandaag, die de makers van Freeplay Studios hebben vastgelegd.

Vanuit de lucht

Vanuit de lucht en vanaf de grond maakte Wout ten Thij opnamen van plekken die normaal gesproken druk worden bezocht. Zoals het Marktplein, waar het terrasmeubilair tegen de muren is gestald. En het Scholtenhagenpark, waar de fontein nog altijd water spuit maar niemand toekijkt om ervan te genieten. Hooguit een eenzame hardloper die op de achtergrond voorbijtrekt om zijn conditie op peil te houden.

Kinderboerderij

De A4'tjes op de ramen van cafés die hun klanten niet mogen ontvangen en de kinderboerderij die in elk geval tot 1 juni is gesloten. De enorme lege parkeerplaats bij Zwembad De Wilder. Maar ook de verlaten natuur rondom de Buurserbeek, die normaal op zulke zonnige dagen veel wandelaars trekt.

‘Gebeurt dit echt?’

Eroverheen is de stem van Mark Rutte gemonteerd, die beschrijft wat de lege straten met zijn gemoed doen: 'Je vraagt je af: gebeurt dit echt?'. Die zijn bevolking een hart onder de riem steekt en oproept om naar elkaar om te zien in deze rare tijden. 'Let een beetje op elkaar, ik reken op u.'

Ondernemers

Ten Thije meldt erbij: 'Het is doorbijten voor iedereen in deze periode. Als jonge onderneming vernemen wij ook de consequenties door het virus. Een boodschap voor ons mooie dorp, het moet snel weer levendig worden!'

De beelden zijn te vinden op de Facebookpagina van freeplay.creatives

  1. Werkstraf geëist tegen schuldbewuste Haaksbergenaar (48) die scootmobieler ziekenhuis in reed
    PREMIUM

    Werkstraf geëist tegen schuldbe­wus­te Haaksberge­naar (48) die scootmobie­ler ziekenhuis in reed

    ALMELO/HAAKSBERGEN - Herman M. (48) uit Haaksbergen rijdt mei vorig jaar met zijn bestelbus een scootmobieler ondersteboven. Hij lette niet op, want hij had ‘een pittig gesprek’ met zijn puberdochter. De Haaksbergenaar staat donderdag voor de meervoudige strafkamer in Almelo en het Openbaar Ministerie eist een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van een halfjaar. „Ik vind het verschrikkelijk en ik voel me zeker verantwoordelijk”, zegt M. tegen de rechters.

Enschede e.o.