Volledig scherm
Kabelproductie bij TKH in Haaksbergen. © TKH

TKH verkoopt dochterbedrijven die niet genoeg verdienen

HAAKSBERGEN - TKH Group verkoopt zijn connectivityactiviteiten aan de investeringsmaatschappij Torqx Capital Partners. De verkoop van het bedrijfsonderdeel dat goed is voor iets meer tien procent van de concernomzet levert 113 miljoen euro op.

De transactie heeft geen consequenties voor de TKH-bedrijven in Haaksbergen en Lochem, waar (zee)kabels worden gemaakt.  De verkoop gebeurt in het kader een nieuwe groeistrategie, die aan twee kanten voordeel moet opleveren. Volgens die strategie verkoopt TKH dochterbedrijven, die niet voldoen aan de hoge groei- en redementseisen die TKH stelt. De opbrengst uit verkoop van dochterbedrijven wordt geïnvesteerd in nieuwe technologieën.

Hoge eisen

Het concern verwacht van dochterbedrijven, dat ze jaarlijks een winst van negen tot tien procent van de omzet maken, terwijl de winstmarge op verkopen (ROS) vijftien procent moet zijn. Met de overnemende partij Torqx richt TKH een nieuw bedrijf op: Cable Connectivity Group. 

Joint-venture

Het concern uit Haaksbergen verwerft voor 17 miljoen zelf een belang van 44 procent in deze joint-venture. „Wij verwachten dat de bedrijven die we verkopen in de nieuwe groep waarin ze terecht komen sneller kunnen groeien”, zegt TKH-directielid Erik Velderman. “Ons plan is in totaal 350 miljoen euro aan omzet te desinvesteren. Dat lijkt best veel, maar met deze transactie is daarvan al bijna 200 miljoen euro gerealiseerd.”

Meer dan tien procent

Bij de connectivity-activiteiten gaat het om een bedrijven in Nederland, Duitsland, Italië en Polen. De Nederlandse bedrijven die worden verkocht zijn Jobarco en Pantaflex in Benthuizen en Capable Nederland in Breda. De verkoop levert eenmalig een boekwinst van 30 miljoen euro op. Bij de te verkopen bedrijven werken in totaal 606 werknemers (FTE), die samen voor een jaaromzet van 184 miljoen euro zorgen. Dat is meer dan tien procent van de totale concernomzet van 1,6 miljard. Bij de TKH-bedrijven werken wereldwijd in totaal 6.500 mensen.

Enschede e.o.