Volledig scherm
© Thinkstock

Twente moet naar duurzame energie, dat vraagt offers

Bestuurders, politici en inwoners van Twente kunnen niet langer alleen maar 'nee' zeggen tegen windmolens, zonneparken en mestvergisters. "Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen. Twente wacht een enorme opgave met het opwekken van duurzame energie."

De meeste Twentenaren hebben geen idee dat nog maar 9 procent van de energie die ze thuis gebruiken, duurzaam wordt opgewekt. Ze drukken op een knopje en het licht gaat aan. Draaien aan de thermostaat en het wordt warm. "Inwoners van Twente zitten nog in de comfortzone", zegt bestuurder Ellen Prent.

Twentenaren moeten energie niet langer als vanzelfsprekend zien. Er moet duidelijk worden dat nu echt wat moet gebeuren op weg naar duurzame energie. Dat is de boodschap die de Haaksbergse wethouder Ellen Prent heeft voor niet alleen de Twentse bestuurders, maar ook de inwoners.

Deze week werd bekend dat Nederland de doelstelling om in 2020 14 procent van de benodigde energie duurzaam op te wekken, niet gaat halen. Dat gaat in Twente ook niet gebeuren. "Daar moeten we onze ogen niet voor sluiten", zegt Prent, bestuurlijk verantwoordelijk voor de Twentse Energie Strategie. Ze probeert niet alleen inwoners bewust te maken van de noodzaak van duurzame energieopwekking, maar dat er haast geboden is.

Doelen

Om in 2050 te voldoen aan Europese en landelijke doelen, zouden in Twente 378 windmolens gebouwd moeten worden, of 2.650 hectare aan zonnepanelen. Daarmee kan Twente aan de huidige elektriciteitsvraag voldoen. Ter compensatie van fossiel gas zouden er 110 middelgrote mestvergisters moeten komen, die voldoende biogas produceren om Twentse woningen te verwarmen.

"Een mega-opgave", zegt Prent. "Dat kunnen gemeenten niet alleen. Daarom is samenwerking op Twentse schaal nodig. Door een mix van vormen van energieopwekking kun je de doelstellingen halen." Zo wil zij in Haaksbergen pleiten voor enkele windmolens langs de N18. "Maar dan zal elke gemeente haar verantwoordelijkheid moeten nemen. Dan kun je niet zeggen dat je die mestvergister niet in je achtertuin wilt." 

Dan gaat het niet alleen om windmolens, zonneparken of biogasfabrieken. "Je zult ook moeten kijken naar bijvoorbeeld de opslag van energie", zegt ze, verwijzend naar de Twentse zoutholtes.

Energie besparen

Het besparen van energie is eveneens een belangrijk doel. Want tegelijk met de toename van het aantal zonnepanelen in Twente, stijgt het energieverbruik. Daardoor stijgt het aandeel duurzame energie in het totale verbruik maar langzaam. "Wat ik niet wil is dat mensen hiervoor weglopen. Dit is een vraagstuk voor ons allemaal. Ook voor mijzelf. Ik laat daarom de muren van ons huis isoleren."

4 procent van de duurzaam opgewekte energie in Twente komt van zonnepanelen. En dan is Twente nog goed in zonne-energie, beter dan gemiddeld in Nederland. Het vervelende is alleen dat zonnepanelen, vergeleken met bijvoorbeeld windmolens of het verbranden van afval, maar weinig energie leveren.

Enschede e.o.