Volledig scherm
De deelnemers aan de Twenterun uit Haaksbergen doen met twee teams mee © Arjen Lammers

Twenterun wil grootschaliger worden: '50 teams is in de toekomst denkbaar'

AUDIOHAAKSBERGEN - De Roparun is in hardloopminnend Nederland een begrip. De estafetteloop van Parijs naar Rotterdam mag zich in een enorme populariteit verheugen. In Twente is er de Twenterun.

Twaalf estafetteteams doen vandaag en morgen mee aan de tweede editie van deze 24 uursloop van 240 kilometer. De start en finish zijn bij De Gieterij ROC van Twente in Hengelo. Twee van de deelnemende ploegen komen uit Haaksbergen. Zij willen met hun prestatie zoveel mogelijk geld inzamelen voor Kans voor een Kind. Die organisatie zet zich in voor kinderen, die een ziekte hebben of in armoede opgroeien. Voor hen worden wensen vervuld.

Enschede FM sprak met Brent Schutte, student Sport en Bewegen. Beluister het item hieronder. 

Grootschalig

Het evenement wordt georganiseerd door het ROC van Twente. Docent Han ten Dam uit Haaksbergen is een van de organisatoren. De Haaksbergse teams zijn de TwenteRunners en Fun2Run. De TwenteRunners, met Arjan Lammers in de gelederen, was een jaar geleden ook al van de partij. ,,Vorig jaar was het min of meer nog een testrun. Aan die testloop deden zes teams mee. Nu is het evenement uitgebreid. Het is grootschaliger geworden. De wens is uiteindelijk om er een heel groot hardloopfestijn van te maken. Er zijn nu twaalf teams, maar dat kunnen er veel meer worden. 50 teams in de toekomst is denkbaar'', zegt Lammers.

Ervaring

Het Haaksbergse gezelschap bestaat uit ervaren hardlopers. Veel deelnemers zijn lid van atletiekvereniging Haaksbergen. De estafetteteams bestaan uit minimaal acht hardlopers. Zij moeten van vrijdag 17.00 uur tot zaterdag omstreeks 16.30 uur liefst 240 kilometer hardlopend afleggen. Er wordt een grote ronde door Twente gemaakt.

Ook Haaksbergen is in het parcours opgenomen. Lammers verwacht dat de deelnemers zaterdag tussen 13.45 en 14.15 uur door Haaksbergen lopen. ,,We komen ook door het centrum. Helaas kunnen we niet over de Markt vanwege de kermis. Wel gaan we over De Kalter. Ik hoop dat veel mensen ons daar aanmoedigen", zegt hij. Ellen Tijink zit in het andere Haaksbergse team, Fun2Run. ,,Voor ons is dit de eerste keer dat we meedoen'', meldt ze.

Het gezelschap van Fun2Run heeft al ervaring met een meerdaagse estafetteloop. Veel teamleden hebben namelijk al eens meegedaan aan de Roparun. ,,Het is mooi dat een soortgelijk evenement ook in Twente wordt georganiseerd'', vindt Tijink.

Organisatie

De deelname vergt voor de teams veel organisatie. TwenteRunners deelt zich op in subteams. De formatie van Lammers heeft bij de scouting in Borne nog een slaapplek geregeld. ,,Wij verdelen ons in subteams. Met een busje gaan we naar de plekken waar we elkaar aflossen. Zodoende hebben we tussendoor ook tijd om uit te rusten. In Borne kunnen we even wat eten en een paar uur slapen.''

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM.

Enschede e.o.