Volledig scherm
TKH krijgt een productievestiging in het Deense Nykøbing Falster en andere activa. © Frans Nikkels

Uitstel Chinese orders speelt TKH uit Haaksbergen parten

HAAKSBERGEN - Uitstel van bestellingen ter hoogte van een kleine 40 miljoen euro speelt Twentsche Kabel Holding (TKH) parten. Dochter VMI uit Epe, dat bandenbouwmachines maakt, zou de machines leveren aan Chinese klanten, maar die hebben de opdracht met zes tot twaalf maanden uitgesteld.

Het was één van de tegenvallers die TKH in het eerste half jaar te verwerken kreeg en die maakt dat de halfjaarcijfers lager uitkomen dan over 2015. De omzet daalde met 5,8 procent tot 650 miljoen euro en de nettowinst met 13,2 procent tot 36 miljoen. “Maar het tweede half jaar zal voor ons beter zijn dan de eerste zes maanden”, voorspelt topman Alexander van der Lof van TKH. Het bedrijf verwacht over het hele jaar een winst, die tussen de 88 en 93 miljoen euro ligt. Vorig jaar was dat 100 miljoen.

Samenwerking
Er mag dan sprake zijn van een dipje in het resultaat, volgens Van der Lof zijn er zeker ook lichtpunten. Zo meldt hij een strategische samenwerking met een grote fabrikant van autobanden. “Met een bedrijf uit de mondiale top-5 hebben we een raamovereenkomst afgesloten over de levering van bandenbouwmachines. Zij gaan vanaf het twee half jaar bestellen en het is de bedoeling dat dit een langjarige relatie wordt.”

Diepzeekabels
Ook de fabriek in Haaksbergen, waar zowel glasvezel- als energiekabel wordt gemaakt, is volgens Van der Lof raamovereenkomsten aangegaan met enkele grote partijen. De kabelfabriek in Haaksbergen (420 werknemers) levert ook het halffabricaat van de diepzeekabels, die TKH vanaf januari gaat produceren in de heropende fabriek in Lochem. Daar werkt nu 20 man, een aantal dat volgens Van der Lof de komende jaren zal stijgen tot minimaal 60.

Enschede e.o.