Veel jeugdsentiment bij de vijver van de Haaksbergse Villa De Bleeck

videoHAAKSBERGEN - Totaal overdonderd. De stichting Open Monumentendag Haaksbergen weet niet wat haar overkomt deze zaterdag. Lange rijen wachtenden bij Dag Activiteiten Centrum de Singel, waar de routes voor de fietstocht worden verstrekt. „Wel 500 of 600!”, klinkt het beduusd uit de mond van Jan Goorhuis.

Normaliter telt de fietstocht van de stichting zo'n 200 tot 250 deelnemers als het weer zo mooi is als deze zaterdag. Vooraf hadden zich 200 geïnteresseerden ingeschreven. Voor de zekerheid waren er toch maar 360 lunchpakketjes klaar gemaakt. Maar zelfs dat bleek bij lange na niet genoeg. Gelukkig waren de routebeschrijvingen wel ruim voldoende in voorraad.

Ook onderweg was de enorme drukte goed merkbaar. Zoals bij Villa De Bleeck waar rond enen een enorme hoeveelheid fietsen, en een aantal auto's stonden geparkeerd. De voormalige fabrikantenvilla van de familie Jordaan wordt sinds twee jaar grondig gerenoveerd. Zoveel mogelijk in oude staat hersteld, maar wel met voorzieningen van deze tijd.

Schaatsen op de vijver

Volledig scherm
Mark Ros van de Stichting Open Monumentendag Haaksbergen laat zien waar Villa De Bleeck haar naam aan dankt. © Frans Nikkels

Dit jaar worden de tuinen een dag voor het publiek geopend, dat er gretig gebruik van maakt. Veel bezoekers herinneren zich nog hoe ze hier vroeger mochten schaatsen op de vijver naast het woonhuis. Tot 16 jaar, daarna mochten ze alleen het ijs nog op om de baan schoon te vegen.

Het bankje bij de vijver, waar de jongens en meiden zich winterdag in het zonnetje koesterden, staat er nog steeds, constateert bezoeker Marinus Kleinsman opgetogen. Hij kwam niet allen schaatsen bij de villa, maar mocht er ook op zaterdag vlees bezorgen voor de slagerij waar hij in dienst was. Dat gebeurde aan de zijdeur, wijst hij.

Plezier

Kleinsman is één van de velen die deze dag verhaalt over de bijzondere dagen die zij er doorbrachten in hun jeugd. Daadwerkelijk een van de ‘Plekken van Plezier’ die Haaksbergen kende en dit jaar het thema vormen van de Open Monumentendag.

De zorgvuldige restauratie van de villa levert de eigenaar bovendien de Haaksbergse monumentenprijs op.

Volledig scherm
© Frans Nikkels

Enschede e.o.