Volledig scherm
Annie ‘van de Bös’ en Jan ‘van Loarveld’ Wijlens zijn al 60 jaar ‘gek op elkaar’. © Cees Elzenga / hetoog.nl

Voor Annie en Jan uit Haaksbergen vlogen de jaren voorbij

HAAKSBERGEN - Net als veel diamanten echtparen van nu kwamen Jan ‘van Loarveald’ (83) en Annie ‘van de Bös’ (82) elkaar tegen op de dansvloer van het St. Josephgebouw. Destijds hét ontmoetingscentrum voor katholieke jongeren.

Het gebouw is al lang verdwenen. Het huwelijk van Jan en Annie Wijlens-ten Thije staat nog stevig overeind, donderdag precies 60 jaar. „Mijn vader heeft het gebouwd, maar ons gezin verhuisde naar een boerderij aan de Laarveldsweg. Dit huis werd verhuurd en toen wij gingen trouwen was het voor ons”, legt Jan uit. 

Ook Annie is opgegroeid op de boer. „Aan de Kolenbranderweg, tegenover de sportvelden. Ik kom uit de Veldmaat. Dat is anders dan Haaksbergen”, meldt ze met een ondeugend lachje. Haar man schudt zijn hoofd.

Fornuis

Zij werkte in het Antoniusziekenhuis aan De Braak (nu appartementencomplex Passinckhave). „Eerst in de schoonmaak, maar toen we verkering kregen in de keuken. Ik wilde graag koken leren, want dat kwam van pas als je ging trouwen.” Toch was het fornuis in huize Wijlens niet haar exclusieve domein. „Ik kook ook graag”, onthult de bruidegom. „In militaire dienst was ik kok in de officierskeuken.”

Als oudste zoon zou Jan de boerderij van zijn vader overnemen. Maar een leven als boerin zag Annie niet zitten. Het jonge stel zette plan B in werking: hij ging aan de slag in de textielfabriek, zij zorgde voor de huishouding en het gezin. Uit hun huwelijk werden vijf kinderen geboren: Gerrit, Henk, Yvonne, Irma en Johan. Ondertussen is de familie uitgebreid met elf kleinkinderen en twee achterkleinkinderen.

Nog altijd gek op elkaar

Zestig jaren, ze zijn voorbij gevlógen. „Dat we nog samen zijn, dat is het mooist! Maar ik foeter wel eens een beetje”, bekent Jan. „Ach, doar doo'k toch niks op oet”, wuift zijn vrouw die uitspraak lachend weg. „We zijn nog altijd gek op elkaar.”

Enschede e.o.