Vuilnisman Jeroen Klein Buursink. „Er staan veel meer containers langs de weg dan normaal.”
Volledig scherm
PREMIUM
Vuilnisman Jeroen Klein Buursink. „Er staan veel meer containers langs de weg dan normaal.” © Cees Elzenga/hetoog.nl

Vuilnisman Jeroen (38) uit Haaksbergen voelt eindelijk erkenning

vitale beroepenHAAKSBERGEN - Tot voor kort had vuilnisman Jeroen Klein Buursink wel eens het gevoel dat mensen op hem neerkeken. Nu vindt hij bedankbriefjes. „Mensen kijken opeens heel anders tegen je aan.”

Cruciaal in coronatijd
Thuisblijven kan niet iedereen. Wie werken er door in tijden van corona? En hoe ervaren ze dat?

Jeroen Klein Buursink
Vuilnisman in Enschede en Haaksbergen
38 jaar
Getrouwd, kinderen
Woonplaats: Haaksbergen

Ze hangen aan de container of hij ziet ze op Facebook: briefjes van mensen die opeens dankbaar zijn dat hun afval wordt opgehaald. Jeroen Klein Buursink en de ruim 90 vuilnismannen in dienst van Twente Milieu worden er bijna dagelijks mee geconfronteerd. „De mensen schrijven dat ze trots op ons zijn. Hoe erg de huidige crisis ook is, dit is toch iets waar ik heel blij van word.”

Klein Buursink is 38. Vuilnisman in hart en nieren, al zou hij dat woord zelf niet meer gebruiken. Chauffeur en belader heet zijn functie officieel. Drie keer per week rijdt hij met een zij- of achterlader door de straten van Enschede en Haaksbergen. De andere twee dagen, voor de coronacrisis althans, is hij afvalcoach.

  1. Het ‘vergeten bombardement’ van Haaksbergen, pas na 50 jaar werd het zwijgen verbroken
    PREMIUM

    Het ‘vergeten bombarde­ment’ van Haaksber­gen, pas na 50 jaar werd het zwijgen verbroken

    HAAKSBERGEN - 24 maart 1945 werd Haaksbergen gebombardeerd door de geallieerden. Een vergissingsbombardement. 57 doden, ruim 200 gewonden en veel schade. 50 jaar geleden werd daar een herinneringsboekje aan gewijd, geschreven door ooggetuigen onder wie Gerda Kupper. Nu 75 jaar later is er een uitgebreidere heruitgave, getiteld Met een bombardement op Haaksbergen kwam de bevrijding in zicht.

Enschede e.o.