Volledig scherm
In februari begon de bouw van de Poasboake in Buurse, toen was het streven: lekker hoog in dit jubileumjaar. Deze vrijdag moet de houtstapel flink worden afgetopt. © Reinier van Willigen

Wel paasvuren in Haaksbergen, maar minder hoog

HAAKSBERGEN/BUURSE/SINT ISIDORUSHOEVE - Wel paasvuren in Haaksbergen, Buurse en De Hoeve, maar minder hoog. In een nieuw overleg tussen boakebouwers en burgemeester is afgesproken dat de boakes maximaal 1000 kubieke meter hout mogen omvatten.

Extra hoog

Inmiddels wordt al hard gewerkt aan het verwijderen van het teveel aan hout. Met name in Buurse is de maatregel hard aangekomen. In verband met het 50-jarige jubileum is er de afgelopen weken hard gewerkt aan een extra hoog paasvuur. Bovendien zijn de bijdragen die de organisatie kreeg van mensen die snoeihout langs brachten, dit jaar als gift naar Crescendo gegaan. Maar het overtollig hout moet straks wel afgevoerd worden en gestort. Onvoorziene kosten die flink op kunnen lopen.

Over bomen

„Ik hoop ook niet dat het nodig is om iets terug te vragen”, verzucht Marcel Klein Rot. „We hebben nog wel een beetje geld in kas, maar zoveel waarschijnlijk niet. Ik weet nog niet hoe we dat straks gaan doen, daar moeten we nog even over bomen. Op dit moment is onze enige zorg om van 1800 kuub hout terug te gaan naar onder de 1000 kuub, om het hier door te laten gaan.”

Overtollig

In Hola aan de Oldenkotsedijk moet zo'n 3 tot 400 kuub snoeihout van de stapel af.  Mits de gemeente uiteindelijk 1000 kuub toestaat. „Dan komen we op zo'n 800 kuub uit", verwacht Bea Boksem van Belangenvereniging Hola.

Daar is inmiddels een oproep uitgegaan om geen nieuw hout meer aan te leveren. Het overtollig hout met met vrachtwagens worden afgevoerd naar een afvalverwerker. De wagen met chauffeur kost geld en er moeten stortkosten worden betaald. Een fikse tegenvaller.  „Dat gaat echt een paar duizend euro’s kosten.”

Opluchting

Ook bij Boksem strijden opluchting en zorgen om voorrang. Het doorgaan van het vreugdevuur is immers aan strenge voorwaarden verbonden, zoals tank- of gierwagens met voldoende water op het terrein. En bewaking voor het geval er nog smeulende resten zijn die opnieuw oplaaien. „Aan de ene kant zijn we wel blij, maar we moeten dag en nacht bewaking hebben. Wie wil er op eerste en tweede paasdag erbij staan. Daar moet wel het nodige voor geregeld worden.”

Alleen in Sint Isidorushoeve lijken geen problemen te ontstaan als gevolg van de beperkende maatregelen. Hier was de aanvoer van hout al eerder stop gezet, omdat de vergunning niet meer toeliet. Dat betekent dat de boake daar nu zo'n 900 kuub meet terwijl er omheen nog zo'n 505 tot 60 kuub hout ligt, zo schat woordvoerder Erwin Keemers. En dat past er dus nog net bovenop, naar het zich laat aanzien.

Er is nog wel steeds de kans dat het vuur alsnog wordt afgelast. Want bij windkracht 4 of meer gaat het feest toch niet door. Dan kan zelfs een uur van tevoren het vuur worden afgeblazen.

Veelbelovend

Maar vooralsnog zijn de vooruitzichten op dat vlak veelbelovend en kunnen de vuren wel opgestookt worden zondagavond. Daarvoor kunnen liefhebbers terecht aan de Alsteedseweg in Buurse, de Oldenkotsedijk in Haaksbergen of het terrein van de Zomerfeesten in De Hoeve. Op alle andere plekken is open vuur vanwege de droogte streng verboden.

Enschede e.o.