Joris Molenaar uit Haaksbergen mag door corona geen bezoek ontvangen. Zijn zus Floor vraagt mensen hem een kaartje te sturen. „Daar fleurt hij van op.”
Volledig scherm
Joris Molenaar uit Haaksbergen mag door corona geen bezoek ontvangen. Zijn zus Floor vraagt mensen hem een kaartje te sturen. „Daar fleurt hij van op.” © Floor Molenaar

Wie stuurt de gehandicapte Joris een kaartje?

HAAKSBERGEN - Het is voor Floor Molenaar (23) en haar ouders hartverscheurend dat ze niet meer op bezoek kunnen bij Joris (20). Hij wordt verpleegd in de woonlocatie van Livio aan de Wiedenbroeksingel in Haaksbergen, maar mag geen bezoek ontvangen. Wie stuurt Joris een kaartje?

Joris is kwetsbaar. Hij mag het coronavirus niet onder de leden krijgen. Maar nu leeft hij in afzondering van de buitenwereld. En dat doet pijn. Joris mist de visite. Hij wil graag opgevrolijkt worden. Daarom is zijn zus Floor is een kaartenactie opgestart voor haar meervoudig gehandicapte broer. „De eerste kaarten zijn binnen. We hopen dat er nog veel meer volgen”, zegt Floor, die enorm meeleeft met haar jongere broer.

Floor en haar ouders wonen in Hengelo. Ze heeft ook nog een andere broer, Daan. Hij is eveneens gehandicapt en woont in een woongroep in Hengelo. Floor ziet Daan nog af en toe. Maar voor haar broer Joris is de situatie veel schrijnender. Niemand mag op bezoek komen. Zijn moeder ging ondanks het verbod toch nog naar Haaksbergen. Buiten voor het raam kon ze toch nog even Joris zien en met hem spreken. 

Verdrietig

Maar bezoek voor de ramen wordt niet op prijs gesteld. Daar worden andere bewoners onrustig van. „Het is heel verdrietig. We kunnen Joris ook niet ophalen. Dat deden we vaak op zondag. Dat was heel gezellig, de zondag was een familiedag bij ons thuis”, zegt Floor. 

Praten gaat niet 

Joris zit in een rolstoel en heeft een ontwikkelingsachterstand. „Praten gaat niet. Gelukkig kan hij wel lezen en schrijven. Dat is wel heel fijn. Hij zit op Facebook en schrijft via Messenger.” Door de noodsituatie zijn er slechts heel beperkt dagactiviteiten. De kwetsbare bewoners blijven veelal op hun kamer. Voor Joris betekent dat hij de hele dag in zijn rolstoel zit. Hij kan er niet uit. De verpleegsters hebben het druk en kunnen niet constant bij hem zijn. „Het zijn heel saaie dagen voor hem.” 

Moppen

Floor wil haar broer een hart onder de riem steken. Ze weet dat hij kan lachen om moppen. ,,Daar is hij dol op. Woordgrappen vindt hij ook leuk. Ik wil graag zijn dagen iets aangenamer maken. Daarom vraag ik de mensen ook of ze hem een kaart willen sturen. Daar fleurt hij van op.” Livio, Joris Molenaar, Wiedenbroeksingel 4A, 7481 BT, Haaksbergen.

Joris Molenaar uit Haaksbergen mag door corona geen bezoek ontvangen. Zijn zus Floor vraagt mensen hem een kaartje te sturen. „Daar fleurt hij van op.”
Volledig scherm
Joris Molenaar uit Haaksbergen mag door corona geen bezoek ontvangen. Zijn zus Floor vraagt mensen hem een kaartje te sturen. „Daar fleurt hij van op.” © Floor Molenaar
  1. Het ‘vergeten bombardement’ van Haaksbergen, pas na 50 jaar werd het zwijgen verbroken
    PREMIUM

    Het ‘vergeten bombarde­ment’ van Haaksber­gen, pas na 50 jaar werd het zwijgen verbroken

    HAAKSBERGEN - 24 maart 1945 werd Haaksbergen gebombardeerd door de geallieerden. Een vergissingsbombardement. 57 doden, ruim 200 gewonden en veel schade. 50 jaar geleden werd daar een herinneringsboekje aan gewijd, geschreven door ooggetuigen onder wie Gerda Kupper. Nu 75 jaar later is er een uitgebreidere heruitgave, getiteld Met een bombardement op Haaksbergen kwam de bevrijding in zicht.

Enschede e.o.