Volledig scherm
De schade in Haaskbergen na de windhoos © Stefan Wegdam

Windhoos richt schade aan in Haaksbergen

UpdateHAAKSBERGEN - De windhoos die vannacht over Haaksbergen trok, heeft veel schade aangericht. De ravage is het grootst bij een huis aan de Haarweg en bij fietscrossclub DVO. Er zijn geen persoonlijke ongelukken gebeurd.

Haaksbergen maakt een dag na de storm de balans op. Een windhoos trok een spoor van vernieling door het dorp. Bij DVO , honderd meter verderop bij de Bonifatiuskerk, bij dierenwinkel Wielens en bij een leegstaand huis op de hoek van de Geukerdijk met de Veldmaterstraat zijn pannen van het dak gewaaid. Ook de schoorsteen en de antenne van het onbewoonde huis zijn eraf gewaaid. 

Dakpannen

De in de pastorie wonende Dinie Wijlens is ontzettend geschrokken. Zij woont naast de Bonifatiuskerk. ,,Het ging heel snel. Er was een rukwind tegen half twaalf en de pannen vielen van het dak. Die liggen nu kapot op de grond. Gelukkig dat er op dat moment geen mensen buiten stonden. Ik had eerder die avond bezoek, die was gelukkig al weg.”

Enkele honderden meters verderop aan de Haarweg is ook veel schade. Daar zijn van een vrijstaand huis de helft van de dakpannen van het dak gewaaid. Achter het huis zijn meerdere schuren ingestort door omgewaaide bomen en takken, die als luciferhoutjes zijn geknapt. In het huis vlakbij het spoor van Haaksbergen naar Boekelo wonen oude mensen. 

Quote

Het is heel plaatse­lijk geweest, die windhoos

,,Ze zijn geschrokken en hebben geen zin om iets te zeggen", vertelt de kleindochter op het erf. Ze zegt ook dat niemand op het erf mag komen vanwege asbest dat overal ligt. Een ander familielid, Jacqueline Rupert, staat met verbazing naar de ravage te kijken. ,,Achter het huis zijn bomen helemaal omgewaaid. Ze zijn daar op schuren gevallen. Achter het huis staan meerdere schuren. Daar staan ook een caravan en auto in. Die zijn total loss", zegt Rupert. In het weiland ernaast liggen her en der enorme takken. Daaromheen grazen schapen. ,,De schapen is niets overkomen.” 

Ook de buurman neemt poolshoogte. ,,Bij mijn huis is geen enkele schade en hier dus heel veel. Het is heel plaatselijk geweest, die windhoos", zegt hij. 

Volledig scherm
Schade van windhoos in Haaksbergen © Facebook brandweer Haaksbergen

DVO

Terug naar het terrein van DVO, waar enkele vrijwilligers aan het werk zijn. De brandweer heeft 's nachts direct na de hevige storm al tal van takken omgezaagd. De toegangspoort en het sponsorbord van DVO zijn kapot. Anton Dijkhuis, zijn vrouw Maria en Wim Bos hebben al wat rommel opgeruimd. ,,De baan heeft gelukkig geen schade opgelopen. Daar liggen alleen takken op", zegt Anton Dijkhuis. Hij vraagt zich af of de fietscrosstraining 's avonds wel door kan gaan. 

Bij de fietscrossbaan staat ook een juryhuis. Daar zijn pannen van het dak gewaaid. Het clubgebouw zelf en het onderkomen ernaast van de duivenclub hebben op het eerste oog geen schade opgelopen. ,,De gebouwen zijn heel. Ook het dak is heel. Ik ben er net al op geweest", zegt Dijkhuis. De overkapping bij de startheuvel van de fietscrosbaan heeft de storm niet overleefd. Die is er afgewaaid. Dijkhuis durft geen inschatting te maken hoe groot de schade is. ,,Nee, dat kan ik niet. Maar we zijn verzekerd", zegt hij.  

Volledig scherm
Schade na windhoos Haaksbergen © Facebook brandweer Haaksbergen

Enschede e.o.